21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHArcelorMittal u ogromnom problemu, nakon velike pogibije radnika oduzimaju im firmu

ArcelorMittal u ogromnom problemu, nakon velike pogibije radnika oduzimaju im firmu

Dan poslije požara u rudniku uglja u kojem su u petak poginula 32 radnika, a 14 je nestalo, Kazahstan je potvrdio nacionalizaciju kompanije ArcelorMittal Temirtau koja upravlja najvećim čeličanama u toj zemlji i ima nekoliko rudnika uglja i rude.

U vrijeme požara u rudniku uglja Kostenko u regionu Karaganda radila su 252 rudara, potvrdila je kompanija ArcelorMittal Temirtau u saopštenju. Navodi se da je požar izazvao “džep metana”.

Taj požar je posljednji u nizu pogibija na radnim mjestima na lokacijama kojima upravlja ArcelorMittal Temirtau. U avgustu su četiri rudara poginula u požaru u istom rudniku, dok je pet osoba poginulo od curenja metana na drugom mjestu u novembru 2022.

Kompanija je u subotu potvrdila da finalizira dogovor sa kazahstanskom vladom o nacionalizaciji firme usred rastućeg nezadovoljstva zvaničnika, prenosi Beta.

Premijer Alihan Smailov rekao je u izjavi na sajtu kazahstanskog predsjednika da je Vlada postigla preliminarni dogovor sa dioničarima kompanije i da je sada u procesu „formalizacije“ nacionalizacije.

Spekulacije o budućnosti kompanije su rasle od septembra, kada je prvi zamjenik premijera Kazahstana, Roman Skliar, rekao novinarima da je Vlada počela razgovore sa potencijalnim investitorima da otkupe Arcelor Mittal Temirtau, pošto je sve nezadovoljnija zbog neuspjeha te firme da ispuni investicione obaveze i stalnog kršenja propisa o bezbijednosti radnika.

Kancelarija glavnog državnog tužioca je saopštila da počinje istragu potencijalnog kršenja mjera bezbijednosti u rudniku uglja.

U saopštenju je Arcelor Mittal rekao da je rad obustavljen na svim lokacijama te firme za iskopavanje uglja u Kazahstanu. Takođe je izrazio žaljenje zbog izgubljenih života i rekao da su napori „sada usmjereni na to da se osigura da povređeni zaposleni dobiju sveobuhvatnu njegu i rehabilitaciju, uz blisku saradnju sa državnim organima“.

“Crni snijeg” 2018. godine

ArcelorMittal Temirtau je lokalni predstavnik multinacionalne kompanije ArcelorMittal sa sjedištem u Luksemburgu, drugog po veličini svjetskog proizvođača čelika.

Pored zabrinutosti za bezbijednost radnika, ArcelorMittal Temirtau je takođe pao pod lupu posljednjih godina zbog ugrožavanja životne sredine.

Kazahstanski grad Temirtau – imenjak kompanije i dom njene čeličane, dospio je na svjetske naslove 2018. godine jer je bio prekriven „crnim snijegom“ što je kompanija pripisala „nedostatku vjetra“. U novembru 2021. stanovnici su objavljivali video-snimke grada prekrivenog finom, magnetnom prašinom.

Izvor: BiznisInfo

spot_img