14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiUpečatljivi ukras doma koji vrlo jednostavno možete i sami uzgojiti

Upečatljivi ukras doma koji vrlo jednostavno možete i sami uzgojiti

Kineski fenjer, fizalis ili peruanska jagoda – sve su to različiti nazive iste biljke koja ujesen pokazuje svoje najljepše ruho.

Kineski fenjer ili Physalis nalik je malim lampionima ili fenjerima narančasto-crvene boje, krhkima na dodir, koji su neizostavni dio jesenskih dekoracija. Dovoljno je grančice s “lampionima” postaviti u vazu bez vode te tako osušene dugo mogu biti upečatljiv ukras doma.

Kako uzgojiti kineski fenjer?

Želite li iduće jeseni i sami uživati u malim “lampionima” iz svoga vrta ili balkona, vrlo ih jednostavno možete i sami uzgojiti.

Kineski fenjer najčešće se uzgaja iz sjemenki, no može se zasaditi i gotova sadnica. Sije se ili u proljeće ili u jesen, i to odmah na gredice, ako imate vrt. Važno je da se sjemenke prekriju s do 3 cm komposta ili humusa kako bi se tlo nahranilo te kako bi sjeme ujedno bilo zaštićeno od zimskih niskih temperatura.

Ako kineski fenjer želite uzgajati kao ukras svoga balkona, tijekom zime treba ga smjestiti u zatvorene prostore. Tada mu treba i mnogo manje vode nego tijekom toplijih mjeseci.

Ta je biljka pogodna za balkone i gredice koji su okrenuti prema južnoj ili zapadnoj strani svijeta. Cvjetat će bijelim, neupadljivim sitnim cvjetovima, a upravo će iz njih nastati mali, narančasti “lampioni”.

Kineski fenjer nije samo ukras; jestiv je

Kada sazru, narančasta membrana oko plodova polako će se početi sušiti i poprimati smećkastu boju, a iz njih će početi viriti narančaste loptice, nalik malim rajčicama. Upravo je to plod biljke koji je jestiv kod nekih sorti. Ti su plodovi slatko-kisela okusa.

Može se jesti kao dodatak u voćnim salatama te je pogodan za pravljenje kolača, džemova, sokova i koktela. Plod sadrži ugljikohidrate, proteine i malo masti, a smatra se i odličnim antioksidansom.

Kineski fenjer

Njegova konzumacija povoljno utječe na povišeni krvni tlak i dijabetes te se smatra jednom od najljekovitijih biljaka u botanici.

Zbog velikih količina vitamina C koje sadrži, utječe i na podizanje imuniteta te tako i na neki način štiti od sezonskih prehlada i gripa.

Ipak, omotač koji štiti plod, odnosno “lampion” je otrovan, pa pripazite ako imate kućne ljubimce.

Kineski fenjer

Izvor: Zadovoljna

spot_img