14 C
Travnik
Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiOvo je najbolje doba dana za tuširanje ako želite bolje spavati. Nemojte...

Ovo je najbolje doba dana za tuširanje ako želite bolje spavati. Nemojte napraviti tipičnu grešku

Idealno bi bilo 20-minutno tuširanje vrućom vodom

Najbolje vrijeme za tuširanje? Večer. Možda mnogima i nije novost, ali tuširanje prije spavanja potiče dobar san, potvrđuje znanstveno istraživanje.

Prema japanskim istraživačima Sung EJ i Tochihara J, zapravo, najbolje doba dana za tuširanje nije ujutro, već navečer, točno 90 minuta prije no što se uvučete pod pokrivač.

To potvrđuje i istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Physiological Anthropology and Applied Human Science koje je analiziralo ponašanje devet dobrovoljaca savršenog zdravlja.

Ispitanici su podijeljeni u tri skupine ovisno o njihovoj aktivnosti prije spavanja: vrući tuš ili kupka, vruća kupka za stopala i bez tretmana vodom (kontrolna skupina).

Kvaliteta sna volontera otkrivena je testom kojim se provjeravaju pokreti prsnog koša i trbuha, ali i zasićenost krvi kisikom.

Na taj način su također mjerene rektalna i kožna temperatura.

Tako se pokazalo da je skupina koja se tuširala ili okupala vrućom vodom i ona koja je kupala stopala imala bolju kvalitetu sna od ostalih.

To prevedeno znači da topla voda omogućuje bolji san.

Prema istraživanju, idealno bi bilo 20-minutno tuširanje vrućom vodom ili 90-minutna kupka prije odlaska u krevet, što bi vam omogućilo ponovno uspostavljanje ravnoteže u tjelesnoj temperaturi, opuštanje tijela i poticanje odmora.

Međutim, prema istraživanju, važno je održavati temperaturu kupaonice dovoljno toplom i izbjeći toplinski šok.

Nadalje, svakako treba izbjegavati zalaženje ispod pokrivača odmah nakon tuširanja jer vam pregrijanost ili još gore znoj uopće ne pomaže pri spavanju.

Izvor: Novi List

spot_img