21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiDžem opet postaje marmelada?

Džem opet postaje marmelada?

Brritanski ministri razmatraju reforme koje bi mogle dovesti do toga da se džem u Sjevernoj Irskoj, a možda i šire u Velikoj Britaniji, mora nazivati marmeladom – a sama marmelada bi se morala zvati “marmelada od citrusa”.

Ministri su svjesni da bi takva promjena mogla izazvati zabunu, ali je još uvijek nisu odbacili, piše Yahoo.

Zasad su samo u memorandumu Evropskom nadzornom odboru iznijeli svoje stajalište o predloženoj Direktivi o doručku Evropske unije. Trenutano su pravila i smjernice u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu istovjetne zato što su dogovorene prije Brexita.

Spomenute izmjene uključuju sljedeće:

– proizvodi koji se trenutno prodaju kao marmelada moraće biti poznati kao “marmelada od citrusa”, dok se izraz “marmelada” može koristiti za sve džemove. To odražava nacionalnu praksu širom EU, gdje se “marmelada” obično koristi za opisivanje svih džemova, navodi se u izvještaju Evropskog nadzornog odbora. Promjena će pomoći u razlikovanju dviju kategorija proizvoda u skladu s međunarodnim standardima

– italijanska, njemačka i španska riječ za džem su marmellata, marmelade i mermelada, ali te se riječi zasad ne mogu koristiti na policama supermarketa

– sve pojedinačne zemlje iz kojih staklenka meda potiče moraju biti navedene na etiketi

– minimalni udio voća u džemovima i marmeladama povećava se s 35 odsto na 45 odsto

– uvodi se nova kategorija “voćni sok sa smanjenim udjelom šećera” ili “voćni sok sa smanjenim udjelom šećera iz koncentrata” (ako zadovoljava minimalno smanjenje udjela šećera od 30 odsto u usporedbi sa standardnim proizvodom).

EU je najveće svjetsko tržište džemova

Sada je na britanskim ministrima da odluče hoće li prihvatiti nova pravila koja se odnose na EU, najveće svjetsko tržište džemova.

Proizvođači džemova u Sjevernoj Irskoj takođe će morati slijediti nove direktive zbog sporazuma britanskog premijera Rishija Sunaka o granici na Irskom moru.

Međutim, britanski proizvođači džemova koji izvoze u Sjevernu Irsku neće morati slijediti nove smjernice ako njihov proizvod prođe kroz zelenu stazu Windsorskog okvira, čime se izuzima od graničnih provjera nakon Brexita.

Ministri razmatraju uvođenje sličnih promjena u Velikoj Britaniji. Ministar hrane Mark Spencer rekao je da vlada još nije u potpunosti procijenila prijedloge.

“Prijedlozi sadrže nekoliko tehničkih izmjena pravila EU koje vlada treba dalje istražiti i raspraviti, posebno s onim poduzećima na koja će to utjecati. To će uključivati razmatranje je li u najboljem interesu Velike Britanije razmotriti slične promjene”, stoji u izvještaju.

Ministar napominje da bi promjene u korištenju izraza “marmelada” mogle biti zbunjujuće za britanske potrošače jer pojmovi marmelada i džem nisu međusobno zamjenjivi u Ujedinjenom Kraljevstvu i imaju različit sadržaj.

Nova kategorija voćnih sokova

Najznačajnijom promjenom smatra se uvođenje nove kategorije voćnih sokova sa smanjenim udjelom šećera. To, kaže ministar, nudi potencijalne prednosti po pitanju zdravlja i boljeg izbora potrošača.

U posljednjoj finansijskoj godini Ujedinjeno Kraljevstvo je izvezlo oko 10.6 miliona kilograma džema u vrijednosti od oko 32 miliona funti. Od toga je samo mali dio – oko 4 odsto – posebno identifikovan kao marmelada.

Sammy Wilson, zastupnik Demokratske unionističke stranke, bio je nezadovoljan što će pravila EU utjicati na sjevernoirske proizvođače.

“Ovo je samo dobar primjer ludila za koje smo očekivali da ćemo ga se osloboditi kada smo napustili Euvropsku uniju”, rekao je za Belfast Telegraph, a prenosi Index.

spot_img