14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaSvijetŠarmantni povijesni gradić koji stoljećima pravi društvo najširem slapu u Europi

Šarmantni povijesni gradić koji stoljećima pravi društvo najširem slapu u Europi

Uske uličice Kuldīge i osebujne jednokatnice s crvenim crijepom još su sačuvane u povijesnoj jezgri. Grad uz rijeku, rijeka u gradu i Venta, najširi vodopad u Europi, tvore jedinstvenu vizuru ovog uspavanog grada.

Spremate li se na baltičku ili neku sličnu turu sjeverom Europe, nemojte preskočiti Latviju. Nerazvikana zemlja impresivne povijesti i kulture, s Rigom koja će vas osvojiti svojom raskošnom ljepotom, onako sva udvostručena, za dobru mjeru, odrazom u jednako impresivnoj rijeci Daugavi, skriva još puno zanimljivosti koje vrijedi otkriti.

Svi će vas uputiti na valjda najpopularniju baltičku plažu, onu u latvijskom ljetovalištu Jurmali, u kojoj se smjenjuju tradicionalne kuće, raskošni ljetnikovci i betonski podsjetnici na komunizam, dok se iza njih pomalja Baltik u svome ozbiljnom sivilu.

Još jedan gradić koji vrijedi posjetiti nalazi se u unutrašnjosti, zapadno od Rige. Na obalama rijeke Alekšupīte prije mnogo stoljeća počela je nicati Kuldīga, grad koji je odnedavno uvršten na popis UNESCO-ove svjetske baštine zbog svoje “izvanredne univerzalne vrijednosti za čovječanstvo”.

Kuldīga je iznimno dobro očuvan primjer tradicionalnog urbanog naselja, koje se između 16. i 18. stoljeća razvilo iz malog srednjovjekovnog zaseoka u važno središte Vojvodstva Kurlandije i Semigalije.

Uz raspored ulica koji je ostao nepromijenjen do danas, grad se odlikuje tradicionalnom gradnjom od trupaca, kao i stilovima koji su u arhitekturu došli pod utjecajem stranih zemalja, pa tako prikazuju nekadašnju bogatu razmjenu između lokalnih i putujućih obrtnika s cijelog Baltičkog mora.

Uske uličice Kuldīge i osebujne jednokatnice s crvenim crijepom još su sačuvane u povijesnoj jezgri. Grad i priroda u njemu i oko njega stvaraju jedinstvenu, skladnu cjelinu. Grad uz rijeku, rijeka u gradu i Venta, najširi vodopad u Europi, tvore jedinstvenu vizuru ovog uspavanog grada.

Kuldīga je idealna za sporo istraživanje, šetnje s noge na nogu, uživanje na obalama rijeke. Ovaj mirni gradić povezan je luksuznim autobusom s Vilniusom i Tallinom, a spavaćim kolima možete stići i do Rige, Stockholma, Helsinkija i Varšave.

Gradić se može pohvaliti i vrlo razvijenom gastronomskom scenom, kao i kulturom restorana i kafića, a nezaobilazna turistička točka restoran Goldingen Room u kojem možete doživjeti latvijsku hranu koja se temelji na jelima od mesa, dimljenoj i ukiseljenoj ribi te tamnom raženom kruhu, a u okusima se prožimaju utjecaji utjecajem susjednih zemalja, Švedske, Danske, Finske, Rusije, Poljske, Njemačke, Litve i Estonije.

Izvor: punkufer

spot_img