22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaBiHMostar vrvi od domaćih i stranih turista, ugostitelji i trgovci obaraju rekorde...

Mostar vrvi od domaćih i stranih turista, ugostitelji i trgovci obaraju rekorde u poslovanju

Iako je kalendarski već jesen, u Mostaru je ljetno vrijeme, koje je u narodu poznato kao “bablje ljeto”, a najveći grad u Hercegovini vrvi od domaćih i stranih turista, koji baš kao u srcu turističke sezone, uživaju pod otvorenim nebom i suncem obasjanim ljepotama turističkog bh. bisera, koji je iz godine u godinu sve popularniji.

Svi oni podjednako uživaju u sunčevim zrakama, šetnji starom gradskom jezgrom, fotografiraju uz nadaleko poznati Stari most, a oni sretni ljubitelji adrenalinskog sporta su imali mogućnost, da uživo vide i skok u rijeku Neretvu sa luka nadaleko poznatog UNESCO-ovog spomenika.

Skok sa Starog mosta u Mostaru mnogu su posjetioci danas snimali za trajna sjećanja na boravak u gradu, te svoje uratke dijelili na društvenim mrežama, kao i selfije uz tagovanje lokacije na tom značajnom mjestu.

Danas su Stari most i Mostar inspiracija i jednoj mladoj umjetnici koju smo zatekli na UNESCO-ovom spomeniku kako jedinstvenu atmosferu pokušava pretočiti u svoje likovno umjetničko djelo.

U Mostaru su tokom ugodnog dana s temperaturama oko 30 stupnjevi, trgovci zatrpani poslom, a u ugostiteljskim objektima se doslovno traži mjesto više, dok se slijevanjem novca u gradske kase bilježe rekordi poslovanja, što nagovještava da će podsezona u Mostaru biti izuzetno uspješna.

Iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona su za Klix.ba ranije kazali kako je ovogodišnja turistička sezona u Hercegovini dosegla svoj rekord, što se očekuje i u podsezoni.

Posebno ih raduju podaci da zadnjih nekoliko godina Mostaru značajno raste broj stranih gostiju koji u tom gradu borave na nekoliko dana, te činjenica da Mostar odavno nije grad kroz koji se samo prolazi, nego turistička destinaciju koju ciljano posjećuje sve veći broj gostiju.

Također, ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Mostar kao turistička destinacija u samom vrhu poželjnih odredišta, kroz brojna istraživanja koja su objavljivali renomirani svjetski magazini za turizam.

Bez sumnje veliki značaj za promociju Mostara imaju tradicionalni skokovi sa Starog mosta, kao i održavanje Red Bull skova za svjetsko prvenstvo, kad su Stari most i Mostar u fokusu javnosti, jer te događaje uživo i putem medija svake godine širom svijeta prate milioni ljudi, što mnoge motivira i da dođu u Mostar.

Izvor: Klix

spot_img