20.2 C
Travnik
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHZračna luka Mostar mogla bi biti povezana s Beogradom

Zračna luka Mostar mogla bi biti povezana s Beogradom

– Važno je i dalje pokušavati Zračnu luku dignuti na noge, da ona bude stabilno poduzeće, jer za hercegovačku regiju bez zračne luke doslovno je nemoguće poslovati, rekao je ravnatelj.

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara održanoj u srijedu, prilikom podnošenja izvješća o radu Javnog poduzeća Zračna luka Mostar, ravnatelj Marko Đuzel otkrio je da, uz postojeću zračnu vezu sa Zagrebom, postoje kontakti i pregovori da se uspostavi suradnja s još jedniom velikom zračnom lukom u regiji.

Radi se o beogradskoj zračnoj luci, a Đuzel naglašava da još ništa nije gotovo, ali da se na tome radi.

– Važno je i dalje pokušavati Zračnu luku dignuti na noge, da ona bude stabilno poduzeće, jer za hercegovačku regiju bez zračne luke doslovno je nemoguće poslovati. Moje mišljenje je da ne trebamo ići u koncesiju, no tu su vlasnici i suvlasnici koji će u konačnici odlučiti – rekao je ravnatelj.

Vijeće o Uborku: ‘Ima problema, ali ne onoliko koliko se predstavlja javnosti’

Na sjednici je usvojeno izvješće o radu JP Deponija Uborak, a v.d. direktor Mirhad Grebović kazao je kako je osnovni problem za Deponiju bio nedostatak mjesta za deponiranje komunalnog otpada.

Kako je pojasnio, tijekom prošle godine uprava i uposlenici aktivno su se bavili problemom iznalaženja dodatnog prostora. Dodao je da su tako pristupili većem i boljem sortiranju otpada koji je dolazio.

Kako se ne bi ugrozilo funkcioniranje grada, Grebović je rekao da se ide u smjeru proširenja trenutnog prostora za deponiranje. Dodatan prostor, po njegovim riječima, trebao bi biti dostatan za još dvije godine deponiranja otpada.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić rekao je da je Deponija bila jedan od glavnih problema koje je zateklo ovo Gradsko vijeće te da problemi, zapravo, nisu toliki kako se to predstavlja u javnosti.

– Dobili smo kaznene prijave od udruženja, ali mi je drago da su građani prepoznali naše napore. Grad Mostar, uprava i radnici čine sve da se deponiranje radi po najvećim standardima. Nadamo se da ćemo u roku od pet godina zatvoriti Deponiju, ali imamo problem s udruženjem čiji članovi pišu parole i uporno pritišću rukovodstvo Grada i Deponije – dodao je Marić.

Do prosinca formiranje turističke zajednice

S obzirom na to da je Turistička zajednica (TZ) Grada Mostara jedan od prioriteta Gradske uprave te da je prošlo više od godinu dana otkako je donesena odluka o sazivanju osnivačke skupštine, vijećnik Stanko Ćosić na sjednici je postavio zašto taj proces ide sporo.

Predsjednik Gradskog vijeća odgovorio je da su trenutne procjene da će Turistička zajednica Grada Mostara biti formirana do prosinca ove godine.

– Uputili smo dopise za 30 izaslanika Skupštine da nam dostave firme koje su po zakonu obvezne da budu članovi Skupštine, da nam dostave podatke za svoje kandidate. To smo dobili prije petnaestak dana, kompletirali smo sve i procjena je da ćemo je da ćemo Turističku zajednicu formirati do prosinca 2023. – rekao je Marić.

Inicijativa za Lanu Pudar

Na sjednici je pokrenuta inicijativa da se u ovoj godini predvide sredstva od 50.000 maraka koja bi se dodijelila mostarskoj plivačici Lani Pudar za postignute rezultate.

Inicijativu je podnijela vijećnica Adela Gosto, kazavši da je razlog u tomu što je Vlada FBiH Lanu Pudar nagradila s 38.000, Vlada SŽ s 30.000, TŽ 10.000, Grad Sarajevo s 10.000, Olimpijski komitet s 10.000 itd.

Vijećnica smatra da bi predloženi iznos bio minimum s obzirom na to da Lanine pripreme na godišnjoj razini, kako je rekla, koštaju 300.000 maraka.

Izvor: vecernji.ba

spot_img