17.5 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiTrikovi kako ukloniti mrlje sa zidova, plijesan, zaštititi od hrđe, sačuvati bjelinu...

Trikovi kako ukloniti mrlje sa zidova, plijesan, zaštititi od hrđe, sačuvati bjelinu odjeće…

Bijela kreda stvarno može učiniti čuda, vrlo je jednostavna za korištenje i ne samo da će vam pomoći u svakodnevnim poslovima, već će vam uštedjeti mnogo novca i vremena

1. Uklonite masne mrlje

Slanina, pizza ili hamburger, koliko god volimo masnu hranu, toliko zadaju glavobolje kada slučajno zamastimo njima odjeću. 

Umjesto da ručno trljate mrlju, a zatim odjeću bacite u perilicu rublja, pokušajte je protrljati komadom krede i pričekajte 10 minuta. Obrišite ostatak krede, a zatim operite odjevni komad kao i obično. Kreda će upiti mast.

2. Za sjaj srebra

Srebrno posuđe s vremenom će izgubiti sjaj. Ali, to možete spriječiti jednostavnim stavljanjem krede u istu ladicu u kojoj čuvate pribor za jelo. Srebro gubi sjaj zbog vlage, a kreda će je upiti. Kredu možete koristiti i kada želite spriječite da vam srebrni nakit pocrni. Jednostavno držite komad krede u kutiji s nakitom i pustite da čuva vaše dragocjenosti. Po potrebi zamijenite kredu s novom.

3. Spriječite plijesan

Vrlo lako se može dogoditi da vam se u ormar zavuče plijesan, a uz to i neugodni mirisi. No, kreda je i tu rješenje. Budući da je po prirodi izrazito porozna, kreda može apsorbirati plijesni i loše mirise. Uzmite malo krede i stavite je u svoje ormare, kutije za rublje, ili bilo koje drugo mjesto koje u vašoj kući zadržava plijesan.

White chalk

4. Protiv zahrđalih alata

Oksidacija je prirodan proces. Bilo da je u pitanju alati ili neki drugi metal, hrđa je nešto što se prirodno stvara pri određenoj razini vlage u zraku. No nju možete spriječiti jednostavnom upotrebom krede. Držite nekoliko komada krede u kutiji s alatima i ostavite ih da apsorbiraju svu vlagu u zraku.

Dodatni savjet: Kad koristite odvijač, uzmite kredu i utrljajte ju na kraj alata. Ovo će vam pomoći da brzo odvrnete vijak i spriječite da odvijač klizne.

5. Zaštitite dom od insekata

Mravi su uglavnom bezopasna bića, a crni i vrtni mravi uopće ne grizu. Međutim, oni koji uđu u vašu kuću mogu biti opasni jer mogu prenijeti bolesti. Ako dođu u vašu kuhinju, mogu zaraziti vašu hranu i tako vas zaraziti.

Srećom, mravi se boje krede i ako imate problema sa mravima u svojoj kući, kredom ih možete riješiti. Uzmite kredu i nacrtajte crte preko vrata, prozora ili bilo kojeg drugog mjesta u kojemu imate mrave. 

24sata

6. Sačuvajte bjelinu odjeće

Bez obzira koliko temeljito perete bijelu odjeću s deterdžentima koji tvrde da vašu odjeću čine bijelom, ipak s vremenom i dalje postaje bijela ili žućkasta. Umjesto raznim proizvodima za izbjeljivanje poslužite se kredom tako da njom istrljate bijelu odjeću prije pranja.

Kreda pomaže u zadržavanju bjeline i održavanju bijele odjeće snježno bijelom. Isto tako pomaže da se riješite neželjene žute boje i nakon nekoliko pranja vidjet ćete kako će žuto boja potpuno izblijediti s odjeće. Kreda je isto tako dobra za jednostavno čišćenje prljavštine koja se nakuplja oko ovratnika košulje. Trljajte kredom ovratnik, ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim ju operite.

7. Popravite mrlje na zidovima

Ako imate djecu ili kućne ljubimce, znate koliko je jednostavno isprljati zidove. I kuhanje duže vrijeme ostavlja neželjene mrlje i na zidovima kuhinje, pa čak i na stropu, kojih se zaista teško riješiti.

Umjesto da uložite veliku svotu novca u bojanje svoje zidova, uzmite komad krede koji odgovara boji zidova ili stropova i utrljajte ju na mrlje. Kredu možete nanijeti i na male pukotine i ogrebotine na zidu. Jednostavno će nestati, piše Bright Side.

Izvor: 24sata.hr

spot_img