21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaSvijetReuters: G20 će prihvatiti Afričku uniju kao stalnu članicu

Reuters: G20 će prihvatiti Afričku uniju kao stalnu članicu

AFRIČKA unija postat će stalna članica G20, koji obuhvaća najbogatije i najmoćnije zemlje svijeta, na summitu bloka u New Delhiju, prema nacrtu deklaracije u koji je Reuters imao uvid.

Afrička unija, kontinentalna organizacija 55 država članica, dobila bi isti status kao i Europska unija – jedini regionalni blok s punopravnim članstvom. Njezin trenutni naziv je “pozvana međunarodna organizacija”.

“Pozdravljamo Afričku uniju kao stalnu članicu G20 i čvrsto vjerujemo da će uključivanje Afričke unije u G20 značajno pridonijeti rješavanju globalnih izazova našeg vremena”, piše u nacrtu deklaracije.

Prazan odlomak o “geopolitičkoj situaciji”

Ostala pitanja o kojima se odlučuje na summitu uključuju više zajmova zemljama u razvoju od multilateralnih institucija, reformu međunarodnog duga, propise o kriptovaluti i utjecaj geopolitike na sigurnost hrane i energije.

U nacrtu od 38 stranica predočenom članicama odlomak o “geopolitičkoj situaciji” ostao je prazan, a usuglašeno je oko 75 drugih odlomaka koji uključuju klimatske promjene, kriptovalute i reforme u multilateralnim razvojnim bankama.

Ulazak Afričke unije predložio je indijski premijer Narendra Modi u lipnju, a ni jedna članica nije imala primjedbi protiv tog poteza, izvijestio je u četvrtak Reuters.

G20 se trenutno sastoji od 19 zemalja i Europske unije, a članice predstavljaju oko 85 posto svjetskog BDP-a, više od 75 posto globalne trgovine i oko dvije trećine svjetske populacije.

Izvor: Index

spot_img