22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiPodmladite ruke namirnicama iz kuhinje

Podmladite ruke namirnicama iz kuhinje

Kako starite, koža prolazi kroz mnoge promjene od izgleda do teksture.

Međutim, ako se pravilno brinete o svojim rukama, možete donekle smanjiti bore.

Kako starite koža gubi elastičnost što dovodi do stvaranja bora. Pošto ruke stalno koristite za mnoge aktivnosti, razni deterdženti dodatno još oštećuju ruke. Takođe, ruke brže strare zbog oštećejna od sunca i pušenja.

Izlaganje suncu može izazvati gubitak kolagena i lako pokidati elastinska vlakna (koja su odgovorna za elastičnost kože). Pušenje oštećuje ne samo vaše unutrašnje organe već i kožu. 

Nikotin u cigaretama sužava krvne sudove, što zauzvrat smanjuje snabdevanje kože kiseonikom. 

Ovaj smanjeni protok krvi doprinosi borama i opuštanju kože. Takođe, prekomjerno pranje ruku, ponovljeno izlaganje ruku hemikalijama i dehidracija mogu smanjiti elastičnost kože i dovesti do bora na vašim rukama.

1. Aloe Vera

Aloe vera sadrži mukopolisaharide koji pomažu u vezivanju vlage u koži. Stimuliše fibroblaste koji proizvode kolagena i elastinska vlakna. Ovo pomaže u smanjenju bora i omekšava kožu. Nanestie gel na ruke, ostavite da djeluje 15 do 20 minuta prije nego što ga isperete. Možete ga ostaviti i na koži.

2. Limunov sok

Sokovi na bazi citrusa imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju oštećenja ćelija. Utvrđeno je da oralna primjena ovih smjesa povećava proizvodnju kolagena i smanjuje stvaranje bora. Nanesite nekoliko kapi limunovog soka pomiješanog sa jogurtom na ruke i ostavite da djeluje 15 do 20 minuta prije nego što ga isperete, prenosi Magično bilje.

3. Banane

Banane su bogate antioksidansima i polifenolima koji pomažu u borbi protiv znakova starenja poput bora. Izgnječite bananu, nanesite je na ruke, ostavite da se osuši i isperite. Ponovite ovaj proces dva puta sedmično za najbolje rezultate.

4. Sok od paradajza

Paradajz je odličan izvor vitamina C koji podstiče proizvodnju kolagena u tijelu. Takođe, bogat antioksidativni profil paradajza može pomoći u borbi protiv znakova starenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Popijte jednom dnevno čašu soka od paradajza.

5. Pasta od mrkve

Mrkva je bogat izvor vitamina A, koji takođe podstiče proizvodnje kolagena. Skuvajte nekoliko šargarepa, ostavite da se smlači, izgnječite i nanesite na ruke. Ostavite da odstoji pola sata prije nego što isperete mlakom vodom.

6. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje može prodrijeti duboko u kožu i pomoći joj da ostane hidrirana. Uveče, pred spavanje umasirajte nekoliko kapi maslinovog ulja na ruke. Isperite ga ujutru toplom vodom.

7. Rižina pasta

Da li ste znali da riža usporava starenje kože? Jedinjenja momilaktoni A i B (MA i MB) i tricin u zrnu riže su najefikasnija jedinjenja protiv starenja. Sameljite zrna riže u prah, pomiješajte s ružinom vodom i mlijekom. Nanesite pastu na ruke i ostavite da djeluje dok se ne osuši. Kada se osuši, isperite pastu mlakom vodom.

8. Kriške krastavca

Krastavac je potencijalno sredstvo protiv bora. Istrljajte krišku krastavca umočenog u med po cijeloj rukama, fokusirajući se na najdublje i najgore bore. Umasirajte ga najmanje pet minuta prije nego što ga isperete.

Izvor: Nezavisne

spot_img