14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiAko mate žuljeve na nogama, izbjegavajte ove dvije pogreške

Ako mate žuljeve na nogama, izbjegavajte ove dvije pogreške

Mučan su problem, ali to se može riješiti u tren oka

Češći ljeti nego zimi, žuljevi su dosadna i bolna neugodnost koja se može pojaviti na stopalima i biti toliko bolna da nas može “izbaciti iz takta” čak i nekoliko dana.

Nosili ste nove, posebno uske cipele, ili par neudobnih cipela na visoku petu, ili čak par sandala čija traka pritišće mali prst.

Obično se pojavljuju iza pete, gdje cipela trlja kožu pri svakom koraku, no mogu se pojaviti i između prstiju ili ispod stopala – ovisno o “problemu” koji cipela predstavlja.

U većini slučajeva, žuljevi na nogama nisu razlog za brigu. Njihovo izlječenje je spontano i može se olakšati pravilnim postupcima i bez obraćanja liječniku.

Međutim, važno je obratiti veliku pozornost na razvoj i liječenje ovih mjehurića i osigurati da se ne inficiraju i pretvore u bolne ranice, izbjegavajući ove dvije vrlo česte pogreške.

1. Zašto ih ne prekrivati

Pogotovo ako se žulj pojavio na stopalu, primamljivo je prekriti ga flasterom i čarapom kako bi nastavili nositi cipelu koja je odgovorna za njegov izgled – ali to je ozbiljna pogreška.

Da bi zacijelio, žulj treba biti što više izložen zraku, a ne stegnut u čarapama i cipelama.

Stoga počnite izbjegavati neprozračne flastere i korištenje zatvorene obuće: ako je moguće, preferirajte sandale i otvorene cipele kako biste omogućili prolaz zraka.

Doticaj sa zrakom omogućit će brzu reapsorpciju gnoja i zacjeljivanje oštećene kože za nekoliko dana, a na mjehuru neće ostati čak ni ožiljak.

2. Zašto ih ne smijete istiskivati

Također je važno oduprijeti se iskušenju da razbijete mjehuriće kako bi izašao gnoj jer je mjehurić stvoren kako bi zaštitio dublje slojeve kože od djelovanja bakterija.

Ako slomite kožu koja prekriva mjehur, otvorit ćete vrata patogenima i rana će se inficirati, s pogoršanjem boli i produljenjem vremena zacjeljivanja.

Ukoliko mjehurić slučajno pukne, dobro je sterilnom gazom upiti svu tekućinu koja izlazi, ranu dobro oprati i namazati antiseptičkim losionom koji možete kupiti u ljekarni.

Nakon tretmana žulj prekrijte i zaštitite transpirirajućim flasterom koji će omogućiti prolaz zraka preko rane, ali i spriječiti napad bakterija.

Izvor: Novi List

spot_img