14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiHerpes na usnama iznimno je zarazan. Evo kada se zabrinuti

Herpes na usnama iznimno je zarazan. Evo kada se zabrinuti

Spreman da se manifestira kada je oslabljen imunološki sustav

Herpes na usnama u velikoj većini slučajeva nije opasan i ne uzrokuje posljedice, ali može biti ružan i dosadan.

Nadalje, vrlo je zarazan što može učiniti odnose s drugima neugodnima.

On nije ništa drugo do takozvana groznica na usnama uzrokovana infekcijom herpes simplex tipa 1 (rjeđe je odgovoran herpes simplex tip 2).

Ovaj virus je lukav jer se smjestio u ganglijske stanice trigeminalnog živca, skriven je, ali prisutan, spreman da se manifestira na koži kada naš imunološki sustav prođe kroz fazu deficita, možda zbog jakog stresa, psihofizičkog umora, slabosti od gripoznih stanja, hormonalne promjene.

Kada se treba zabrinuti zbog herpesa?

U osnovi, to je dosadna bolest koja se vraća, ali s njom se može živjeti , uz potrebne higijenske mjere opreza i terapije koje predlaže liječnik.

U nekim slučajevima može uzrokovati komplikacije, primjerice ako se prenese na druge dijelove tijela, prvenstveno oči.

Najosjetljiviji su pacijenti koji su već imunokompromitirani zbog drugih patologija.

Herpesi u trudnoći ne predstavljaju problem jer se ni na koji način ne prenose na plod, niti putem krvi i posteljice niti tijekom poroda.

Jednom rođeno, međutim, novorođenče se može zaraziti i razviti ozbiljnu i opasnu infekciju: to je razlog zašto pedijatri preporučuju da se dojenčad ne ljubi u usne i da ih se u svakom slučaju dodiruje tek nakon pažljivog pranja usana.

Simptomi

Obično se oko usana nakuplja osjećaj napetosti i topline, nakon čega se pojavljuju crveni, bolni mjehurići ispunjeni prozirnom tekućinom.

Kada mjehurići popucaju, ostavljaju mjesta za krastu koja je sklona ljuštenju, uzrokujući krvarenje kože dok se potpuno ne obnovi.

Manifestacije herpesa ne treba brkati s aftama tj. malim nezaraznim mjehurićima koji se pojavljuju u ustima ili na jeziku, a mogu se povezati s više čimbenika i uzroka koji doprinose (stres, intolerancija na hranu, zlouporaba nekih lijekova, rane uzrokovane slučajnim žvakanjem sluznice).

Koliko dugo traje herpes?

Odgovor ovisi o individualnoj reakciji, odabranoj terapiji i učestalosti infekcija (obično su recidivi manje ozbiljni nego prva epizoda).

Herpes na usnama obično prolazi za najviše tjedan ili dva: pravovremena medicinska terapija, tj. kada se pojave prvi osjećaji pečenja, ne liječi ga, ali znatno ubrzava povlačenje simptoma.

U određenim slučajevima, kada je imunološki sustav oslabljen, infekcija može potrajati dulje uzrokujući komplikacije.

Kako se prenosi?

Herpes se prenosi izravno s osobe na osobu, na primjer poljupcima ili dijeljenjem kontaminiranih predmeta uključujući ručnike, ruževe za usne, pribor za jelo, čaše, salvete.

Oboljela osoba također se može samozaraziti tj. nehotice prenijeti virus iz usta u nos, genitalije ili druge dijelove tijela.

Kako biste to izbjegli, pažljivo perite ruke nekoliko puta dnevno sapunom i vodom, osobito prije jela ili rukovanja predmetima.

Herpes može inficirati genitalije tijekom oralnog seksa. Korištenje kondoma ili femidoma uvelike (iako ne u potpunosti) smanjuje ovaj rizik.

Tretmani

Za zaustavljanje simptoma herpesa jedina stvarno učinkovita metoda je uzimanje antivirusnih lijekova od prvih dana, još bolje na usta.

Paralelno s tim, također možete koristiti kreme i druge prirodne lijekove koji pomažu restrukturirati kožnu barijeru nakon što mjehurići puknu.

Hijaluronska kiselina, na primjer, ima dobro hidratantno, protuupalno i zacjeljujuće djelovanje.

Izvor: Novi List

spot_img