20.2 C
Travnik
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiBolji od originala? Koktel gin sonic koji ćemo sve češće pijuckati na...

Bolji od originala? Koktel gin sonic koji ćemo sve češće pijuckati na ljetnim terasama

Sve do sredine 1990-ih, japanska vlada zabranjivala je kinin, glavni sastojak tonika, u hrani i piću, pa je japanski tonik imao okus po zaslađenoj vodi čija je uloga bila razblažiti okus alkohola…

Što je bolje od džin-tonika? Gin sonic (soda i tonik), ako pitate Japance, koji osim tonika u omiljeno piće dodaju i soda vodu. Zapravo, cijela priča oko džin-tonika ondje je nešto kompliciranija nego kod nas. Sve do sredine 1990-ih japanska vlada zabranjivala je kinin, glavni sastojak tonika, u hrani i piću, pa je japanski tonik imao okus po zaslađenoj vodi čija je uloga bila razblažiti okus alkohola. Kako bi poboljšali okus koktela, miksolozi su osim tonika džinu počeli dodavati soda vodu i cijeđenu limetu za izbalansiranost okusa.

Sonic je s vremenom postao hit u japanskim barovima, ali i drugi kokteli, kao što su Moscow mule ili Cuba libre ponekad na stol dolaze uz dodatak soda vode. Iako su neki japanski barovi objeručke usvojili zapadnjački džin-tonik, nakon što se ublažio japanski zakon o kininu, većina ipak prednost daje sonicu, na koji su naviknuli. Kao argument navode nove vrste zanatskih džinova finih aroma i okusa kojima dodatak soda vode omogućuje da dođu do izražaja.

Recept za gin sonic prilično je jednostavan; na 70 ml soda vode ide 20 ml tonika i 30 ml džina. Možete isprobati i varijantu s limetom, a u tom slučaju na količinu soda vode ide dvaput više tonika i triput više džina pa unutra iscijedite malo limete.

Gin sonic s vremenom je pronašao put preko japanskih granica do europskih i američkih barova, a miksolozi posljednjih godina sve više prednosti daju pićima sa soda vodom. 

Izvor: Punkufer

spot_img