21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaSvijetDonesena odluka: Japan će u četvrtak ispustiti radioaktivnu vodu iz Fukushime u...

Donesena odluka: Japan će u četvrtak ispustiti radioaktivnu vodu iz Fukushime u okean

Japan će od četvrtka početi ispuštati otpadne vode iz uništene nuklearne elektrane Fukushima Daiichi uprkos protivljenju ribarskih zajednica, Kine i nekih naučnika.

Premijer Fumio Kishida rekao je da je zbrinjavanje više od milion tona vode koja se nalazi na lokaciji bitan dio dugog i složenog procesa stavljanja postrojenja izvan pogona.

Ali plan, koji je Kishida najavio u utorak, izazvao je kontroverzu jer voda sadrži tricij, radioaktivnu tvar koja se navodno ne može ukloniti tehnologijom za filtriranje vode u postrojenju.

Odluka dolazi nekoliko sedmica nakon što je UN-ov nadzornik za nuklearnu energiju, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), odobrila ispuštanje, rekavši da će radiološki utjecaj na ljude i okoliš biti “zanemariv”.

Južna Koreja i Kina zabranile su uvoz plodova mora iz nekih područja Japana nakon što je Fukushima Daiichi pretrpjela trostruko topljenje u trostrukoj katastrofi u martu 2011. duž sjeveroistočne obale zemlje.

Vlada Južne Koreje nedavno je odustala od prigovora na razrješenje, ali opozicione stranke i mnogi Južnokorejci zabrinuti su zbog utjecaja koji će razrješenje imati na sigurnost hrane. Kina se i dalje snažno protivi, dok je Hong Kong, važno tržište za izvoz japanske morske hrane, također zaprijetio ograničenjima.

Sve te otpadne vode do sada su se pročišćavale i skladištile u masivnim spremnicima. Ali prostora ponestaje, a vlasti kažu da se moraju riješiti vode kako bi se postrojenje sigurno stavilo izvan pogona, otuda i plan ispuštanja u okean, koji je bio kontroverzan od samog početka.

TEPCO, japanska vlada i IAEA također tvrde da se tricij prirodno pojavljuje u okolišu, uključujući kišu i vodu iz slavine, tako da bi ispuštanje otpadnih voda trebalo biti sigurno.

No stručnjaci su podijeljeni oko rizika koji to predstavlja. Većina nacionalnih agencija slaže se da male količine tricija nisu previše štetne, ali mogu biti opasne ako se konzumiraju u velikim količinama.

Neki se naučnici brinu da bi razrjeđivanje otpadnih voda moglo naštetiti morskom životu, uz zagađivače koji bi se mogli akumulirati u ionako krhkom ekosistemu. Jedan stručnjak, koji je pomogao pacifičkim otočnim državama u pregledu i procjeni plana ispuštanja otpadnih voda, rekao je za CNN da je to “nepromišljeno” i preuranjeno.

Drugi tvrde da jednostavno još nemamo dovoljno studija ili podataka o dugoročnim biološkim učincima izloženosti triciju.

Razrijeđena voda bit će ispuštena kroz podmorski tunel uz obalu, u Tihi okean. Treće strane, uključujući IAEA, pratit će ispuštanje tokom i nakon puštanja.

Izvor: Klix

spot_img