20.2 C
Travnik
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiŽelite li poboljšati svoje pamćenje? Primijenite “trik” s parfemom tijekom sna

Želite li poboljšati svoje pamćenje? Primijenite “trik” s parfemom tijekom sna

Miris za poboljšanje pamćenja dok spavate: iznenađujući rezultati

Jeste li se ikada zapitali može li vam parfem poboljšati pamćenje? Nova istraživanja sugeriraju da je to moguće, pogotovo ako ga udišete dok spavate.

Grupa znanstvenika otkrila je da je izlaganje starijih osoba različitim prirodnim mirisima dok spavaju povećalo njihovo pamćenje za 226% u šest mjeseci.

To znači da bi jednostavan difuzor mogao biti učinkovito sredstvo za prevenciju demencije i održavanje mozga mladim.

U istraživanju, objavljenom u Frontiers in Neuroscience, sudjelovali su muškarci i žene u dobi od 60 do 85 godina bez problema s pamćenjem.

Dobili su difuzor i sedam uložaka s različitim prirodnim uljima poput lavande, mente i ružmarina.

Svaku večer prije spavanja mijenjali su uložak i uključivali difuzor na dva sata. Kontrolna skupina učinila je isto, ali s jedva primjetnim uljima.

Nakon šest mjeseci, istraživači su testirali pamćenje sudionika popisom riječi koje treba zapamtiti, a skupina koja je udisala mirise postigla je puno više bodova od kontrolne skupine.

Osim toga, izvijestili su da su bolje spavali tijekom razdoblja istraživanja.

Slike mozga pokazale su da je skupina koja je udisala mirise imala jači moždani put između dva područja važna za pamćenje: medijalnog temporalnog režnja i prefrontalnog korteksa.

Inače, ovaj put ima tendenciju slabljenja s godinama i može biti oštećen demencijom, jer je oslabljen miris, kao i pamćenje.

Osim toga, neke neurološke i psihijatrijske bolesti, poput Alzheimerove, Parkinsonove i shizofrenije, mogu uzrokovati gubitak njuha.

COVID također može imati ovaj učinak i dovesti do kognitivnog pada.

Istraživači misle da bi izlaganje ljudi mirisima tijekom sna mogao biti jednostavan, neinvazivan način rješavanja ovih problema.

Zapravo, ne zahtijeva vrijeme niti pažnju tijekom dana i nema nuspojava.

Izvor: Novi List

spot_img