13.8 C
Travnik
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023
NaslovnicaZanimljivostiJeste li doista svjesni rizika jedenja sushija ili sirove ribe?

Jeste li doista svjesni rizika jedenja sushija ili sirove ribe?

Istraživanje o tome provela je EFSA u Portugalu

Do sada praktički svi znaju za salmonelu i potrošači uglavnom znaju koja ih hrana izlaže većem riziku.

Ali što je s anisakisom? Kakva je percepcija rizika među ljudima? Znaju li potrošači metode sprječavanja takve infekcije?

Istraživanje o tome provela je EFSA u Portugalu. S jedne strane analizirali su lokalnu ribu kako bi se otkrila prisutnost parazita, a s druge procijenili stvarnu svijest potrošača o rizicima kontaminacije i metodama sprječavanja infekcije.

Što je anisakioza?

Anisakioza je infekcija uzrokovana parazitima iz roda Anisakis koji mogu zaraziti sirovu ili nedovoljno kuhanu ribu.

Simptomi koji se mogu pojaviti ako se konzumira kontaminirana riba su posebno gastrointestinalnog tipa, ali također i alergijski.

Portugal je uzet kao uzorak istraživanja EFSA-e jer postoje znakovi porasta problema. Posljednjih godina, naime, dogodilo se nekoliko slučajeva alergije nakon infekcija izazvanih ovim parazitom.

Portugal je jedna od zemalja s najvećom konzumacijom ribe u svijetu, a oslić je među najpopularnijima.

Zapravo, u Portugalu ne postoji tradicija konzumiranja sirove ili nedovoljno kuhane ribe, ali budući da su sushi i poke u modi, navike se mijenjaju.

Između ostalog, čak ni uobičajene metode kuhanja ne postižu uvijek dovoljne temperature da ubiju ličinke parazita.

Nije iznenađujuće, izvještava EFSA, da je došlo do porasta slučajeva anisakioze u posljednjim desetljećima.

To je vjerojatno zbog nekoliko čimbenika, uključujući povećane kontrole proizvoda ribarstva (što dovodi do povećanog otkrivanja kontaminacije), ali i poboljšane tehnike, koje mogu otkriti više infekcija.

U zaključcima istraživanja stoji sljedeće:

“Značajan broj sudionika istraživanja imao je malo ili nimalo znanja o anisakisu, povezanim rizicima i metodama prevencije.

Jasno je da ovdje treba podići svijest o parazitu, kako bi potrošači bili upoznati s rizicima povezanima s konzumiranjem sirove ili lagano prerađene ribe i znali učinkovite načine za sprječavanje infekcije. Te bi informacije trebale biti uključene u programe podizanja svijesti potrošača o sigurnoj hrani.”

Izvor: Novi list

spot_img