17.1 C
Travnik
Utorak, 3 listopada, 2023
NaslovnicaZanimljivostiDobro poznati zaslađivač mogao bi biti štetan za naš DNK

Dobro poznati zaslađivač mogao bi biti štetan za naš DNK

Derivat sukraloze mogao bi imati itekako štetne posljedice za zdravlje

Kemijska tvar koja se obično koristi kao zaslađivač mogla bi biti štetna za zdravlje.

Uznemirujuće istraživanje koje vodi Državno sveučilište Sjeverne Karoline (SAD) tvrdi da bi sukraloza-6-acetat mogao biti genotoksičan, ometajući našu DNK.

Istraživanje koje je prethodno provela ista skupina pokazalo je da se sukraloza, koja se koristi upravo kao zaslađivač, metabolizira dovodeći do stvaranja nekih derivata, uključujući sukralozu-6-acetat.

Danas istraživači tvrde da bi ova molekula mogla biti genotoksična, bacajući ozbiljne sumnje na samu sukralozu.

Novi rad utvrđuje da je sukraloza-6-acetat genotoksičan. Također su otkrili da se količine sukraloza-6-acetata u tragovima mogu naći u standardnoj sukralozi, čak i prije nego što se konzumira i metabolizira.

Kako objašnjavaju znanstvenici, Europska agencija za sigurnost hrane ima prag toksikološke zabrinutosti za sve genotoksične tvari od 0,15 mikrograma po osobi dnevno, a rezultati ovog istraživanja pokazuju da tragovi sukraloza-6-acetata u jednom dnevnom piću zaslađenom sa sukralozom prekoračuju taj prag.

Ovo je problematično stanje, jer znači da ono što se inače izluči iz tijela fecesom umjesto toga izlazi iz crijeva i zatim se apsorbira u krvotok.

Crijevne stanice izložene sukraloza-6-acetatu također su imale povećanu aktivnost u genima povezanim s oksidativnim stresom, upalom i karcinogenošću.

“Ovo istraživanje izaziva niz zabrinutosti o mogućim zdravstvenim učincima povezanim sa sukralozom i njezinim metabolitima. Vrijeme je za reviziju sigurnosnog i regulatornog statusa sukraloze jer je sve više dokaza da nosi značajne rizike”, istaknuli su istraživači.

Izvor: Novi List

spot_img