20.7 C
Travnik
Utorak, 3 listopada, 2023
NaslovnicaZanimljivostiČuvajte se titanijevog dioksida u pastama za zube: “upija ga oralna sluznica”

Čuvajte se titanijevog dioksida u pastama za zube: “upija ga oralna sluznica”

Bolje je izbjegavati paste za zube koje još uvijek sadrže tu tvar

O titanijevom dioksidu (E 171) posljednjih se godina puno govori. Ova je tvar, nakon niza studija koje su svjedočile o njezinoj opasnosti ako se proguta (ali i udiše), definitivno zabranjena kao aditiv hrani u EU od 2022. godine.

Međutim, titanijev dioksid je još uvijek prisutan u lijekovima (gdje je predviđeno više vremena da se može zamijeniti) i u kozmetici gdje se smatra sigurnim.

Uz jednu veliku iznimku, a to je pasta za zube.

Zapravo, ti su higijenski proizvodi posebno osjetljivi jer se koriste u ustima i teško je pomisliti da, čak i ako je mala, određena količina titanijevog dioksida nije progutana ili apsorbirana od strane oralne sluznice.

Sada je to također potvrđeno istraživanjem koje je provelo Sveučilište u Toulouseu u suradnji s luksemburškim i objavljeno u Nanotoxicology.

Rezultati istraživanja su pokazali da sluznica dopušta apsorpciju nanočestica pa shodno tome postoje rizici, s obzirom da je ova tvar opasna upravo ako se proguta (ili apsorbira).

Zapravo, E171 predstavlja rizike citotoksičnosti i genotoksičnosti koje Europa treba pažljivo procijeniti prije nego što može reći da je uporaba ove tvari sigurna u pastama za zube.

Autori istraživanja se nadaju da će ovo istraživanje potaknuti proizvođače zubnih pasti na razmišljanje i uvjeriti ih da trajno zamijene titanijev dioksid u svojim proizvodima.

Između ostalog, ova tvar nipošto nije bitna u formulacijama jer se koristi samo za bojenje paste za zube u bijelo i za zamućivanje paste, karakteristike koje potrošači posebno cijene.

No paste za zube bez titanijevog dioksida već postoje pa je moguće pronaći balans između potreba proizvođača i maksimalne sigurnosti potrošača.

Uzimajući u obzir dokaze ovog istraživanja, savjetujemo vam da birate paste za zube koje ne sadrže titanijev dioksid, na etiketi s kraticom CI 77891 ili s natpisom “titanijev dioksid”.

Izvor: Novi list

spot_img