17.5 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaZanimljivosti'Na alkohol sam potrošila više od 60 tisuća eura u proteklih 15...

‘Na alkohol sam potrošila više od 60 tisuća eura u proteklih 15 godina. To me zaprepastilo…’

Kao i mnogi, počela sam piti u tinejdžerskim godinama. S prijateljima sam skupljala novac za najjeftiniju bocu vina. Ozbiljnije sam počela piti kada sam otišla na fakultet, ispričala je novinarka iz Britanije

Britanska novinarka Catherine Renton ispričala je kako je zbog ovisnosti o alkoholu u 15 godina na piće potrošila više od 57.000  funti (65.850 eura). Za Daily Mail je ispričala i kako je prestala piti i koliko je uštedjela. Ovo je njena priča:

Bila sam iznenađena nedavnim rezultatima ‘Alcohol Change UK’  da prosječni Britanac potroši  62.899 funti (72.665  eura) na piće tijekom svog života. To ne može biti točno, pomislila sam. Pa sam pokušala procijeniti vlastitu potrošnju – i s užasom shvatila da sam potrošila više od 57.000 funti na alkohol u samo 15 godina. A, do te brojke nije bilo teško doći. 

Sada imam 41 godinu. Kao i mnogi, počela sam piti u tinejdžerskim godinama. S prijateljima sam skupljala novac za najjeftiniju bocu vina. Ozbiljnije sam počela piti kada sam otišla na fakultet, u 20-ima. Izlasci tri do četiri puta tjedno značili su da sam trošila više na piće nego na hranu. Bilo je znakova da sam ipak pretjerala, ali odlučila sam ih ignorirati. Propuštala sam predavanja zbog mamurluka. Preživljavala sam na grickalicama i sendvičima. 

Kada sam 2006. napustila fakultet i počela raditi, imala sam više prihoda za financiranje svojih izlazaka. Tada sam i prešla na nešto skuplja pića. Često sam plaćala runde prijateljima, kada oni ne bi mogli, samo da ne odu kući i ostave me samu. Jedva sam zarađivala 20.000 funti godišnje, ali ipak bih često plaćala skupe boce šampanjca. Tijekom svojih 20-ih pila sam do točke nesvjestice.

Do kraja  20-ih nakupila sam oko 15.000 funti (17.329 eura) duga na kreditnoj kartici, od čega je većina otišla na noćne izlaske. Alkohol sam koristila za sve prigode – i kada sam bila sretna i tužna. Ali, kad sam navršila 30, mamurluk je donio strašan strah. Ostala sam bez majke, a moje opijanje je eskaliralo kako bih se nosila s tugom. Počela sam piti i sama.

S 35 sam shvatila da je alkohol nevjerojatno štetan za moje mentalno zdravlje. Mrzila sam osobu u koju se pretvorim kad popijem. U siječnju 2017. zakazala sam termin kod svog liječnika opće prakse. Predložio mi je da prestanem s alkoholom na mjesec dana da vidim hoće li se moje mentalno zdravlje poboljšati. U roku od dva tjedna, moja je tjeskoba počela popuštati, a moj san je bio neometan po prvi put u mnogo godina Skinula sam aplikaciju za praćenje trijeznosti. Kad sam proslavila svoj prvi mjesec bez alkohola, provjerila sam aplikaciju i shvatila da sam uštedjela 325,50 funti (376 eura). Preselila sam se k ocu u svojim ranim 30-ima jer si nisam mogla priuštiti otplaćivanje duga na kreditnim karticama i stanarinu.

24sata

Trošenje 50 funti (57 eura) tjedno na alkohol, što se lako može potrošiti na večernji izlazak s prijateljima, koštalo bi vas 2600 funti (3003 eura) godišnje. 

U šest i pol godina otkako sam prestala piti, uštedjela sam više od 24.000 funti (27.726 eura) – iznos koji mi je promijenio život. Otplatila sam svoje dugove i smanjila kredit. Preselila sam se u vlastiti unajmljeni stan, imam ušteđevinu po prvi put u svom životu i nadam se da ću jednog dana biti i vlasnica kuće.

Izvor: 24sata.hr

spot_img