18.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHSvi putevi vode u Sarajevo: Večeras počinje 29. izdanje Sarajevo Film Festivala

Svi putevi vode u Sarajevo: Večeras počinje 29. izdanje Sarajevo Film Festivala

Jedna od najljepših priča u Bosni i Hercegovini – 29. izdanje Sarajevo Film Festivala počinje večeras u 20 sati.

Mjesec august u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zahvaljujući Sarajevo Film Festivalu odiše jednom posebnom atmosferom. To je vrijeme kada Sarajevo zbog svoje filmske priče na sedam dana postaje centar pozitivnih vijesti u regiji.

Bogat sadržaj SFF-a privlači brojne građane, ali i turiste, zbog čega ovaj grad tada živi punim plućima. SFF, može se slobodno reći, izvlači sve ono najbolje što Sarajevo može ponuditi kao jedna metropola.

Već drugu godinu zaredom, direktor ovog festivala je Jovan Marjanović, a sudeći prema prošlogodišnjem izdanju, Marjanović je pokazao da je odgovorno pristupio funkciji koju obnaša.

Šta nas očekuje na 29. SFF-u?

Ovogodišnje izdanje nastavit će s prikazivanjem najkvalitetnijih filmova i serija, gdje će biti prikazano više od 220 filmova iz cijelog svijeta. Čak 49 premijera bit će iz naše regije, što još jednom pokazuje da je SFF najveća platforma za prezentaciju domaće kinematografije. Projekcije filmova bit će prikazane na više od 30 lokacija u Sarajevu, a brojne projekcije bit će prikazane i u Mostaru i Tuzli.

Film koji otvara ovogodišnji SFF je “Poljubite budućnost” (“Kiss the Future”) u režiji Nenada Čičina-Šaina, a čiji scenarij potpisuju Čičin-Šain i Bill Carter. Ono što je svakako zanimljivo jeste da su producenti filma slavni holivudski glumci Matt Damon i Ben Affleck.

Riječ je o dokumentarcu čija se radnja zasniva o želji humanitarca Billa Cartera da usred opsade Sarajeva privuče pažnju svjetskih medija uz pomoć benda U2. Bend je prihvatio tu ideju i tokom ljeta 1993. godine, njihova ZOO TV turneja prenosila je intervjue s građanima Sarajeva. Nakon rata, bend U2 je 23. septembra 1997. godine održao koncert u Sarajevu.

Neki od dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 29. Sarajevo Film Festivala su: američki scenarist, reditelj i producent i dobitnik Oscara Charlie Kaufman, škotska rediteljica, scenaristica i producentica Lynne Ramsay te irski reditelj i pisac Mark Cousins. Kaufman, Ramsay, Cousins zajedno s austrijskom rediteljicom i scenaristicom Jessicom Hausner održati i seriju razgovora u Masterclass programu.

Postoji i nekoliko novina kada je riječ o ovogodišnjem izdanju, a to je da će na Open Air programu biti prikazan veći broj filmova s fokusom na domaće filmove.

Također, SFF ove godine obilježava i 30. godišnjicu “Prvog ratnog kina Apollo”, koje se veže za same početke festivala. Povodom toga, u nekadašnjem kinu Apollo održat će se retrospektiva nekih od najdražih filmova za vrijeme opsade Sarajeva. Tako će publika imati priliku da pogleda neke od klasika kao što su: “Falling Down”, “Wild at Heart”, “Easy Rider”, “We’re No Angels”, “Night on Earth” “Basic Instinct” i “Thelma & Louise”.

Osim filmova, u Sarajevu je organizovan i niz drugih društvenih događaja koji će svakako upotpuniti festivalsku atmosferu, a budući da se radi o jednoj posebnoj energiji u gradu, očekuju se i dolazak brojnih slavnih ličnosti.

Podsjećamo, ovogodišnje, 29. izdanje SFF-a trajat će do 18. augusta, kada će na zatvaranju festivala ispred Vječne vatre nastupati popularni ukrajinski elektronski dvojac Artbat, gdje se očekuje dolazak više od 20.000 posjetilaca.

Izvor: Klix

spot_img