20.2 C
Travnik
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiSvijetu ćemo se predstaviti s proizvodima napredne tehnologije u odbrambenoj industriji

Svijetu ćemo se predstaviti s proizvodima napredne tehnologije u odbrambenoj industriji

Turkiye će nastaviti dijeliti svoje sposobnosti u oblasti odbrambene industrije sa prijateljskim i bratskim državama, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će se ta zemlja svijetu predstaviti sa novim proizvodima odbrambene industrije koji otvaraju nove terene u oblasti, oblikuju sektor i imaju naprednu tehnologiju, javlja Anadolu.

Erdogan se obratio učesnicima ceremonije zatvaranja 16. međunarodnog sajma odbrambene industrije (IDEF) koji se organizira u Istanbulu uz pokroviteljstvo Ministarstva odbrane Turkiye.

“Napredak koji smo postigli u oblasti odbrambene industrije je i naša referenca, naš izvor inspiracije i pokazatelj koliko smo sposobni da učinimo“, poručio je Erdogan.

Najavio je da će Turkiye ubrzati projekte odbrambene industrije.

“Identificirat ćemo potrebe sektora i razviti originalna rješenja“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je dalje kazao da je Turkiye 2002. godine imala svega 57 svojih kompanija u sektoru odbrane, a da ih danas ima 2.500.

Komentirajući i megaprojekt razvoja turskog borbenog aviona domaće proizvodnje, Erdogan je kazao da je avion prije tri mjeseca izašao iz hangara, a da se do kraja godine očekuje i da poleti.

“Turkiye će nastaviti dijeliti svoje sposobnosti u oblasti odbrambene industrije sa prijateljskim i bratskim državama“, poručio je Erdogan.

Također je kazao kako nije ispravno koristiti vitalno pitanje kao što je sigurnost kao prijetnju i element pritiska među državama.

“Postavili smo cilj za naredni period da, zajedno s povećanjem izvoza u sektoru, jačamo naš ekosistem odbrambene industrije“, zaključio je Erdogan.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

spot_img