14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiŠto se događa s vašim jastucima i plahtama ako ih ne perete...

Što se događa s vašim jastucima i plahtama ako ih ne perete dovoljno? Prilično je zastrašujuće

Ponekad zaboravimo zamijeniti posteljinu, a to uzrokuje…

Trećinu života provedemo spavajući, a zdrav krevet (jastučnice, plahte, jastuci, deke) jednako je važan kao i kvaliteta sna za naše psihofizičko blagostanje.

No, imate li uopće pojma koliko bakterija i patogena svake noći spava s nama u krevetu, pogotovo ako posteljinu ne mijenjamo često?

Mrtve stanice, kosa, sebum i znoj: sav ovaj “materijal” iz našeg tijela taloži se na tkivima i daje život kolonijama bakterija, koje rastu uz pomoć toplog i vlažnog okruženja koje stvara naša prisutnost u krevetu.

Američka tvrtka koja proizvodi madrace, jastuke i potrepštine za krevet provela je neobičnu anketu kako bi pokazala važnost čestog pranja posteljine, a u kojoj je sudjelovala grupa volontera.

Spavali su četiri tjedna u vlastitom krevetu, a da nisu promijenili posteljinu.

Na kraju svakog tjedna istraživači su analizirali količinu i prirodu bakterija prisutnih na jastučnicama i plahtama.

Dobiveni rezultati nisu bili ništa manje nego šokantni.

Više bakterija nego WC školjka

Nakon prvog tjedna korištenja, jastučnice i plahte sadržavale su tri, odnosno pet milijuna bakterijskih kolonija.

U praksi, jastučnica je imala 17 puta veći broj bakterijskih kolonija nego li na zahodskoj dasci, dok su plahte sadržavale 24 puta veći broj bakterijskih kolonija nego što se nalazi na ručki kupaonskih vrata.

Tijekom tjedana, jastučnice su dostigle prisutnost bakterijskih kolonija od 5,98 milijuna u drugom tjednu (332 puta više od broja kolonija prisutnih na slavini), 8,5 milijuna u trećem (405 puta više od broja prisutnih u sudoperu u kuhinji) i 11,96 milijuna na kraju četvrtog tjedna (39 puta više od broja kolonija u zdjelici s hranom vašeg psa).

Što se tiče plahti, na njima je bilo 5,73 milijuna bakterijskih kolonija na kraju drugog tjedna (302 puta više od broja onih prisutnih na igrački vašeg psa), 9,24 milijuna na kraju trećeg (280 puta više od broja prisutnih spremniku mašine za kavu) i 11,32 milijuna na kraju četvrtog tjedna (što je 5400 puta više od kolonija bakterija u odnosu na dršku četkice za zube).

Ovo nije znanstveno istraživanje, već jednostavan eksperiment čiji je cilj pokazati koliko vaše plahte mogu biti prljave ako se ne peru i mijenjaju pravilnom učestalošću.

Izvor: Novi List

spot_img