21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiznisEU razmatra zabranu za Huawei

EU razmatra zabranu za Huawei

Evropska unija razmatra obaveznu zabranu državama članicama da koriste proizvode kompanija za koje se smatra da predstavljaju bezbjednosni rizik u njihovim 5G mrežama, uključujući kinesku grupu Huawei.

Prema izjavama zvaničnika koji su uključeni u razgovore, u Briselu raste zabrinutost da neke nacionalne vlade odugovlače sa rješenjem ovog pitanja, prenosi Financial Times. Samo trećina država EU zabranila je upotrebu proizvoda kompanije Huawei, uprkos preporukama Brisela, prenosi Biznis.rs.

Komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton (Thierry Breton) rekao je prošle sedmice ministrima telekomunikacija da je to premalo i da utiče na kolektivnu bezbjednost bloka. Preporuke, koje su države EU jednoglasno usaglasile 2020. godine, kretale su se od zahtjeva za sertifikaciju do diversifikacije dobavljača.

Preporuke EU nisu podrazumjevale zabrane, a ljudi sa direktnim saznanjima o tom pitanju rekli su da bi EU mogla da uvede obaveznu zabranu kompanijama za koje se smatra da predstavljaju bezbjednosni rizik, kao što je Huawei, ukoliko zemlje članice, uključujući Njemačku budu nastavile da odlažu postupanje po preporukama.

Evropska komisija odbila je da komentariše ovu temu, ali bi sljedeće sedmice trebalo da predstavi izvještaj o napretku u primjeni preporuka u cjeloj EU. Zabranu učešća kompanije Huawei u svojim 5G mrežama zabranile su Danska, Švedska, Estonija, Letonija i Litvanija.

Izvor: BiznisInfo

spot_img