21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiznisSAD i Japan jačanju suradnju u području čipova kako bi doskočili globalnoj...

SAD i Japan jačanju suradnju u području čipova kako bi doskočili globalnoj nestašici

SJEDINJENE Američke Države i Japan će produbiti suradnju u istraživanju i razvoju naprednih čipova i drugih tehnologija, objavile su obje zemlje, što je najnoviji znak jačanja veza između dviju saveznica na području kompjuterske industrije.

Odluka, koja također uključuje suradnju na području kvantnog računarstva i rasprave o umjetnoj inteligenciji, najavljena je u vrijeme kada Washington i Tokio smanjuju svoju izloženost Kini i surađuju kako bi proširili proizvodnju čipova te osigurali napredne kompenente nužne za gospodarski rast.

SAD, Japan i druge zemlje članice skupine G7, prošli tjedan su pristali na “smanjivanje rizika”, ali ne i udaljavanje od Kine, naglasivši pritom duboku zabrinutost među naprednijim demokracijama zbog rastuće kineske tehnološke moći i njezine uloge u tehnološkim opskrbnim lancima.

Dvije su zemlje u zajedničkom priopćenju pristale na jačanje suradnje između vlastitih centara za istraživanje i razvoj dok planiraju buduću tehnološku suradnju. Pristale su surađivati kako bi “identificirali i razriješili geografsku koncentraciju proizvodnje koja potkopava otpornost opskrbnog lanca poluvodiča”. Također su se obvezale jačati opskrbne lance tako što će surađivati sa zemljama u razvoju.

Izvor: Index

spot_img