27.3 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiznisZbog smanjenja troškova ukidaju besplatan internet u vozovima

Zbog smanjenja troškova ukidaju besplatan internet u vozovima

Očekuje se da će većina vozova izgubiti pristup internetu “u narednih godinu ili dvije”

Korisnici željeznice mogli bi uskoro da izgube pristup WI-FI-u vozovima u Velikoj Britaniji, jer bi ukidanje ove usluge mogla da bude nova mjera u cilju smanjenja troškova,a i sama vlada je rekla da to nije prioritet za putnike.

Ministarstvo za saobraćaj kaže da će razmotriti da li trenutna WI-FI usluga “pruža najbolju moguću vrijednost za novac”. Međutim, jedan stručnjak za željeznicu kritikovao je taj potez i rekao da bi vozovi zbog toga mogli da izgube putnike.

Većina operatera trenutno nudi besplatan internet kao standardnu uslugu. Zvaničnici se pozivaju na istraživanje koje pokazuje da je putnicima od interneta mnogo važnija tačnost i udobrnost u vozovima.

“Naše željeznice trenutno nisu finansijski održive i nepravedno je i dalje tražiti od poreskih obveznika da plaćaju račune, zbog čega je reforma svih aspekata željeznice od suštinskog značaja”, saopštilo je Odeljenje za saobraćaj (DfT) i dodalo da ankete o putnicima dosljedno pokazuju da je internet u vozu nisko na listi prioriteta putnika.

WI-FI opremi u vozovima, instaliranoj  2015. godine sada je potrebna zamjena i vlada je rekla da se mnogi ljudi na kratkim putovanjima nisu povezivali na internet u vozu, već su umjesto toga koristili svoju mrežu mobilnih telefona.

“S obzirom na potrebu da se više putnika vrati u voz nakon pandemije, bilo bi teško opravdati uklanjanje nečega što željeznicu čini privlačnijom za kupce”, smatraju upućeni.

Protivnici ove ideje smatraju da oprema svakako mora da se zamijeni za potrebe osoblja, tako da bi svaka ušteda bila “relativno trivijalan iznos”.

“Mislim da će operateri izgubiti mušterije zbog ovoga, korišćenje voza je ionako marginalna stvar za mnoge ljude”, kaže.

Očekuje se da će većina vozova izgubiti pristup internetu “u narednih godinu ili dvije”.

Izvor: Nezavisne

spot_img