20.7 C
Travnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHPrvomajski protesti u Sarajevu: “Kada smo mi na redu?” (FOTO)

Prvomajski protesti u Sarajevu: “Kada smo mi na redu?” (FOTO)

Sindikat radnika trgovine Bosne i Hercegovine (STBIH) Prvomajskim protestnim urankom u Sarajevu obilježava 1. maj, Međunarodni praznik rada.

Protesti pod nazivom “Kada smo mi na redu?” počeo je u 8:30 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Sindikat radnika trgovine Bosne i Hercegovine obilježit će 1. maj, Međunarodni praznik rada Protestnim urankom kojim trgovci, frustrirani činjenicom da je politička scena u BIH, umjesto da se bavi rastućim ekonomskim problemima, ponovo okupirana beskrajno dugom i iscrpljujućom uspostavom vlasti. STBIH tim povodom poziva sve trgovce ali i sve one koji su umorni od toga da život građana stoji dok traju političke postizborne trakavice da im se pridruže na protestu pod nazivom ‘Kada smo mi na redu?’ koji će početi ispred zgrade Parlamentarne skupštine BIH u 8,30 u ponedjeljak, 1. maja”, naveli su ranije iz sindikata.

Cilj ovog Prvomajskog protestnog uranka STBIH je, kako navode, skrenuti pažnju na činjenicu da dugotrajan i krajnje turbulentan proces formiranje vlasti u BIH ponovo za posljedicu ima stagnaciju ali i nazadovanje životnog standarda radnika.

“Nakon što se okupe ispred zgrade Parlamentarne skupštine BIH i tu simbolično ispred zatvorenih vrata ostave svoje poruke za državni nivo vlasti koji se uopšte ne bavi radničkim pravima što za posljedicu ima stalnu diskriminaciju radnika i radnica u pravima, ali i primanjima po bh entitetima, STBIH kolona će krenuti put zgrade Parlamenta Federacije BIH gdje će također ostaviti svoje poruke ali i zahtjeve za ovaj nivo vlasti”, poručuju.

STBIH traži hitno usvajanje Izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini FBIH koji bi regulirao slobodne nedjelje i slobodne dane u vrijeme praznika i koji nije dobio podršku zastupnika u prošlom mandatnom periodu Izmjene ovog zakona su pripremljene i potrebno ih je što prije uvrstiti u dnevni red Parlamenta FBiH a STBIH zahtjeva da se to konačno i desi kako bi se ovo važno pitanje za sve trgovce konačno sistemski riješilo. Također, zahtijevaju i izmjene zakona o radu, hitno povećanje minimalne plaće te izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

“Radnice i radnici zaposleni u trgovini i uslužnim djelatnostima žele provoditi praznike sa svojim porodicama, žele imati slobodnu nedjelju, te zaslužuju za svoj rad biti adekvatno plaćeni. Također zaslužuju da imaju jednaku plaću za jednak rad kao i naknade na godišnji odmor i slično. Frustracija i bijes koji osjećaju zbog činjenice da su konstantno taoci ‘važnijih ciljeva’ od njihove egzistencije trgovci više ne žele tolerirati diskriminaciju ali i konstantan nemar i nebrigu o njihovim životima i pravima. Ne želimo više ovisiti od dobre volje poslodavaca, ne želimo gledati kako naša djeca odlaze iz ove zemlje i stoga tražimo sistemska i konstruktivna rješenja koja će na prvo mjesto staviti ekonomiju i opstanak privrede u BIH” poručili su iz STBIH.

Izvor: N1

spot_img