7.8 C
Travnik
Četvrtak, 18 travnja, 2024
NaslovnicaBiznisSudac na Krku odgodio ročište, tvrdi: 'Spopala me zlovolja kad sam dobio...

Sudac na Krku odgodio ročište, tvrdi: ‘Spopala me zlovolja kad sam dobio svoju platnu listu’

Sudac je trebao suditi na ročištu oko zemljišta, no u svojem obrazloženju je napisao da zlovoljan, opterećen vlastitom egzistencijom i takav se ne može posvetiti odlučivanju o tuđim pravima

Jedan nezadovoljni sudac s Krka donio je nevjerojatnu odluku jučer. Prema rješenju koje posjeduje 24sata, sudac Anton Hlače odgodio je ročište zato što je “zlovoljan”. I da, doslovno je tu riječ napisao te objasnio da ga je “zlovolja spopala nakon što je dobio listu plaće”. 

Kako može vidjeti u dokumentu, 19. travnja ove godine trebao je održati ročište za stranke koje se spore oko zemljišta. No, zbog navedenih razloga je to odgodio,  a iduće je ročište zakazao za studeni.

Kako javlja Telegram, sudionici postupka su u šoku. Kažu kako takvo što nikada nisu vidjeli te razmišljaju da i prijave suca. 

No, što sucu smeta oko platne liste? 

– Stanje je osobito potencirano činjenicom da je plaća suca za ožujak 2023. obračunata na temelju osnovice koja je niža od one koja je bila na snazi 2009., unatoč notornom povećanju troškova života, ne samo unazad zadnjih godinu dana, već cijelo proteklog desetljeća. Od rješavatelja koji je opterećen vlastitom egzistencijom ne može se očekivati da se s primjerenom pažnjom i stručnošću posveti odlučivanju o tuđim pravima i obvezama – napisao je te dodao na kraju kako je zbog zlovolje raspravno nesposoban, ali da se nada kako će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudaca donesenim na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanom u Dubrovniku 31. ožujka 203. godine.

– Time će se otkloniti raspravna nesposobnost uredujućeg suca – dodao je. 

Suci su ranije uputili zahtjeve za povećanjem plaća svih sudskih službenika pa traže da osnova plaće prvostupanjskog suda, poput suca Hlače, ne smije biti manja od plaće bilo kojeg sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. Zahtjevaju i da plaća bude indeksirana, da se moraju zakonom urediti platni razredi, kao i druga materijalna prava. 

Izvor: 24sata.hr

spot_img