20.7 C
Travnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHKatolici širom svijeta danas slave najveći kršćanski blagdan Uskrs

Katolici širom svijeta danas slave najveći kršćanski blagdan Uskrs

Katolici danas proslavljaju svoj najveći blagdan Uskrs, a tim povodom redakcija portala dolinalasve.info svim svojim čitaocima koji obilježavaju ovaj praznik želi da ga provedu u miru, dobrom zdravlјu i raspoloženju, te da radost Uskrsa podijele sa svim lјudima dobre volјe.

Uskrs je najveći katolički praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život – uskrsnuće. Po katoličkom vjerovanju, to se dogodilo trećeg dana poslije njegove smrti, uključujući i dan smrti, tj. prve nedjelje poslije Velikog petka.

Uskrs je blagdan koji predstavlja temelj vjere – dan kada je Isus uskrsnuo i katolici vjeruju da je to dan rađanja vjere.

Prema vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na križu u petak i u nedjelju je uskrsnuo.

Iako je Uskrs uvijek nedjelja, on gotovo svake godine pada na drugi datum zbog specifičnog pravila. Naime, Uskrs pada na prvu sedmicu poslije prvog proljetnog punog mjeseca na dan proljetnog ekvinocija ili poslije tog datuma.

Pored gotovo univerzalnog farbanja jaja i čestitanja, uz ovaj blagdan u BiH se vežu i mnogi domaći običaji, poput uzimanja blagoslovljene hrane i darivanja najmlađih. Proslavi Uskrsa je prethodio post.

Kod istočnih kršćana, Uskrs najranije može pasti 4. aprila, a najkasnije 5. maja, a kod zapadnih kršćana uvijek pada između 22. marta i 25. aprila.

Iz teološke perspektive, Uskrs predstavlja najvažniji kršćanski blagdan, a njime se izražava radost zbog konačne pobjede sina Božjeg nad smrću i progonstvom.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić jučer je, povodom Uskrsa, poručio:

“Korizma nije svrha sama sebi. Ona čovjeka pomaže da može sa povjerenjem i nadom zahvaljivati za dobra, živjeti svoju patnju, izazove i blagoslove, strahove i nedoumice te tražiti rješenje za svakodnevne poteškoće. Ona je vrijeme izlaska u bolje, svetije i ljepše. Zato Isus, kao one svoje učenike, također sve ljude poziva: ‘Ustanite, ne bojte se’. Po Isusovom nauku, nije dopušteno pitanje ko je moj bližnji, jer svi su ljudi međusobno braća i sestre. Jedino opravdano pitanje je kako ja mogu biti blizu drugima, kako ja mogu pomoći i tako sebe učiniti bližnjim. Važno je na to podsjećati. Sretna je okolnost što u ovim danima poste i katolici, pravoslavci i muslimani kojima želimo da budu složni u vršenju dobrih djela”, riječi su Vukšića.

Izvor: Klix

spot_img