17.5 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHU projektu EU-a u Finskoj i tri učenice iz Hercegovine

U projektu EU-a u Finskoj i tri učenice iz Hercegovine

Čapljinke Nika Karla Milinković i Iva Kožul te Tonka Previšić iz Neuma u Tampereu su stjecale nova znanja

U ekipi Gimnazije Metković u sklopu Erasmus+ projekta “Lecker und Gesund”, provedenog u finskom gradu Tampereu, bile su i tri gimnazijalke iz Hercegovine: Čapljinke Nika Karla Milinković i Iva Kožul te Tonka Previšić iz Neuma, učenice 3. razreda, piše Večernji list BiH.

Njemačka, Grčka i Finska

Uz njih, Gimnaziju Metković predstavljali su i Erika Begić, Petra Koncul, Marta Penović, Nera Prović te Kristijan Volarević. U projektu su sudjelovale i škole iz Njemačke, Grčke te Finske. Kroz predavanja, prezentacije i posjete školi, tvrtkama mnogo su naučili o zdravoj prehrani, finskom školskom sustavu, školskoj kantini i hrani te preventivnom zdravstvenom sustavu. Okušali su se i u – kulinarstvu. Nika Karla i Iva prepune su dojmova. – Najupečatljiviji dio za mene bio je posjet čuvenoj finskoj tvornici čokolade – Fazer. Upoznali smo se s procesom nastanka slastica, marketinškim strategijama, utjecajem finske kulture, novim planovima i idejama. Obišli smo tvornicu, gdje smo vidjeli i tropski vrt ispunjen raznim biljkama, poput kave i kakaa; uskrsnog zeca napravljenog od ljuski pravih jaja; sudjelovali smo na radionici s robotima i kušali razne proizvode. Najviše mi se svidio kratki film o osnivaču tvornice Karlu Fazeru. Predivna priča, koja je počela 1866. rođenjem toga finskog genija, govori o nastanku njihova najpoznatijeg proizvoda – Fazer čokolade. No to nije obična priča; to je priča o hrabrosti, idejama, inovacijama, jedinstvenosti, obitelji i prijateljstvu; svemu onome što je bilo potrebno jednom običnom čovjeku da ne bude više tako običan – kaže Nika Karla. – Posjetili smo i idiličnu farmu u Ahlmanu, a dočekao nas je niz kućica te livade pod snijegom. Slušali smo predavanje o šteti koja se danas nanosi prirodi i naučili da rast biljaka, zdravlje ljudi i životinja te prehrana ovise o tomu koliko je tlo zdravo. Kako bi pročistili tlo, radnici na farmi uzgajaju posebni kompost. Kuhar nam je predstavio neka od njihovih zdravih i ukusnih jela, baš kao što to kaže projekt “Lecker und Gesund” – kazala nam je Iva. – Posjetili smo i trgovinu Ruohonjuuri, koja ujedno i proizvodi većinu tamošnjih proizvoda. Kako su proizvodi veganski, pobliže smo upoznati s nastankom i idejom, ali i proizvodnjom. Bilo je jako zanimljivo upoznati se s novom kulturom i načinom života koji, većinom, uključuje drukčiji odabir hrane nego kod nas. Stekla sam mnogo novih prijateljstava, ali i veliko iskustvo koje ću pamtiti cijeloga života – kaže Tonka.

Erasmus+

Posjetili su i glavni grad Finske Helsinki te njegove znamenitosti. Projekt sufinancira EU iz programa Erasmus+. Ekipu Gimnazije Metković predvodile su profesorice Ana Dragović i Ana Bebić, ujedno i koordinatorica programa.

Izvor: vecernji.ba

spot_img