18.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHVlasnik Tibre tužio Općinu Centar, traži odštetu od 11,5 miliona KM

Vlasnik Tibre tužio Općinu Centar, traži odštetu od 11,5 miliona KM

Vlasnik Tibre, odnosno njegove druge kompanije, tužio je Općinu Centar i traži ogromnu odštetu od 11,5 miliona KM, i to s kamatama.

A razlog je blokada građevinske dozvole za gradnju ogromnog nebodera u centru Sarajeva, otkriva Raport.

Urbanističku imaju, građevinsku nemaju

Kompanija Palace Investments, čiji je vlasnik PET engineering, a iza kojih stoji Tihomir Brajković – vlasnik Tibre, planirala je na Marindvoru pored UNITIC-ovih nebodera izgradi još jedan toranj.

Toranj bi se zvao Marija Green Tower i imao bi 22 sprata. I Općina Centar je, za vrijeme načelnika Nedžada Ajnadžića, dala urbanističku saglasnost. Međutim, dolaskom nove općinske administracije sa Srđanom Mandićem na čelu – obustavljen je proces izdavanja građevinske dozvole.

To je onemogućilo gradnju zgrade, a kompanija Palace Investments tražila je uporno da joj se izda građevinska dozvola prema regulacionom planu koji je usvojen u Općinskom vijeću Centar i koji je objavljen u Službenom listi. Međutim, Mandić je sve zaustavio.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu Raporta, Palace Investments uputila je tužbu Općinskom sudu u Sarajevu i traže odštetu ukupne vrijednosti od oko 11,5 miliona KM zbog štete koja je nastala ulaganjem ali i usporavanjem gradnje nebodera. I proces će uskoro da krene.

Općina Centar je pokušala obustaviti proces s dva argumenta.

Prvi je da se pred Kantonalnim sudom vodi upravni proces koji je također pokrenula kompanija Palace Investments protiv Ministarstva prostornog uređenja i gradnje KS koje nije dalo nikakvo očitovanje na blokadu Općine Centar. Ministarstvo je moglo ili podržati Općinu ili odbiti njihovo rješenje. Međutim, odgovor je izostao.

Krivična protiv Ajnadžića

Kao drugi argument, Općina Centar je navela krivičnu prijavu protiv Nedžada Ajnadžića i NN osoba zbog protuzakonitog izdavanja urbanističke i odobrenja građevinske dozvole.

Međutim, sud je krajem prošlog mjeseca donio odluku kojom se ne obustavlja tužba investitora jer je upravni spor pred Kantonalnim sudom Sarajevo nije povezan s ovim predmetom, navodi Raport.

Izvor: BiznisInfo

spot_img