22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaBritanska ratna mornarica zaplijenila iransko oružje u blizini Omana

Britanska ratna mornarica zaplijenila iransko oružje u blizini Omana

Britanska Kraljevska mornarica saopćila je u četvrtak da je prošlog mjeseca zaplijenila iransko oružje, uključujući rakete s vođenim antitenkovskim projektilima, sa broda krijumčara u međunarodnim vodama u Omanskom zalivu.

Britanija je rekla da je otkriveno da brod putuje južno od Irana velikom brzinom tokom noći, otkriće je napravljeno uz pomoć američkog obavještajnog nadzora i izviđačkog aviona, a pratio ga je i britanski helikopter.

Kad ga je pojasnila Kraljevska mornarica, brod je u početku pokušao doći do iranskih teritorijalnih voda, ali ga je zaustavio tim Kraljevskih marinaca, koji se potom ukrcao na mali brod i zaplijenio sumnjive pakete, saopćilo je britansko Ministarstvo obrane.

“Ova zaplijena HMS Lancastera i stalna prisutnost Kraljevske mornarice u regiji Zaliva podržavaju našu opredjeljenje za podržavanje međunarodnog prava i rješavanje aktivnosti koje prijete miru i sigurnosti širom svijeta”, rekao je u izjavi britanski ministar odbrane Ben Wallace.

Početni pregled sugerirsao je da su paketi uključivali iranske protutenkovske vođene rakete i komponente balističke rakete srednjeg dometa, rekla je Britanija, dodajući da je obavijestila Ujedinjene nacije o akciji, prenosi Reuters.

Izvor: Klix

spot_img