20.7 C
Travnik
Petak, 24 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHSnijeg otežava saobraćaj širom BiH, na autoputu Sarajevo - Zenica ništa nije...

Snijeg otežava saobraćaj širom BiH, na autoputu Sarajevo – Zenica ništa nije bolje

Zbog ugaženog snijega otežano je saobraćanje na putevima u većim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Reporterka portala Klix.ba javlja da je otežano odvijanje saobraćaja i na autoputu A1 Sarajevo – Zenica. Grtalice su primjećene na cesti, ali zaustavna traka nije očišćena, a brzina je ograničena na 60 km/h.

Iz BIHAMK-a izdvajaju puteve Sarajevo – Konjic (Ivan Sedlo), Travnik – Donji Vakuf (Komar), Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), Bugojno – Kupres (Koprivnica), Bosanski Petrovac – Drvar (Oštrelj) i Bosanski Petrovac – Ključ (Lanište).

U tim krajevima preporuka je korištenje lanaca za teretna vozila.

Na na dionicama Posušje – Jablanica (Blidinje), Olovo- Kladanj (Karaula), Srednje- Olovo (Nišići) i Sarajevo – Rogatica (Romanija) za teretna motorna vozila obavezna je upotreba lanaca.

“Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije”, naveli su iz BIHAMK-a.

Zbog obilnih kišnih padavina u ostatku naše zemlje, oštećenja na kolovozu u vidu udarnih rupa ili kolotraga su slabije uočljiva, jer su ispunjena vodom i predstavljaju dodatnu opasnost u vožnji.

Osim odrona zemlje i kamenja može biti i granja te srušenih stabala na cesti. Stoga, apelujemo na vozače da brzinu vozila prilagode datim uslovima na putu uz obavezno poštivanje saobraćajnih propisa.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana Zdrava voda), saobraća se naizmjenično, jednom trakom (u dužini od 150 metara). Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), kao i na skretanju za Orahovicu na području Konjica.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone.

Duga su zadržavanja na izlazu iz naše zemlje na graničnom prijelazu Izačić, Velika Kladuša, Gradina, Bosanska Gradiška, a na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Izvor: klix

spot_img