14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaSvijetOvako je kineski balon izgledao iz perspektive pilota američkog špijunskog aviona

Ovako je kineski balon izgledao iz perspektive pilota američkog špijunskog aviona

MINISTARSTVO obrane SAD-a je jučer objavilo selfie koji je snimio pilot dok je letio iznad kineskog balona oborenog ranije ovog mjeseca. Selfie je snimljen iz kokpita špijunskog aviona U-2 dok su američki vojni čelnici pratili napredak balona na velikim visinama iznad kontinentalnog dijela SAD-a.

Peking se branio kako je riječ o meteorološkom balonu koji je skrenuo s kursa, ali Washington je tvrdio kako je balon dio opsežnog kineskog programa prikupljanja obavještajnih podataka. Dok je balon letio iznad američkog teritorija, najmanje su dva zrakoplova prikupljala informacije o njegovim značajkama i putanji, piše BBC

Balon je otkriven pri ulasku u zračni prostor Aljaske

Visoki dužnosnik State Departmenta rekao je ranije ovog mjeseca kako je otkriveno da je balon “sposoban provoditi operacije prikupljanja obavještajnih signala”. Dužnosnici su prvi put postali svjesni balona kada je ušao u zračni prostor Aljaske 28. siječnja.

Borbeni zrakoplovi koji pripadaju Zapovjedništvu za zračnu i svemirsku obranu Sjeverne Amerike (NORAD) identificirali su strani objekt, ali ga vojska tada nije oborila. Dužnosnici su objasnili da nisu mogli srušiti balon jer su njegova veličina i potencijalne krhotine predstavljali prijetnju civilima na zemlji.

Balon je oboren 4. veljače

Jedan dužnosnik obrane rekao je američkim zakonodavcima ranije ovog mjeseca da je balon bio visok kao Kip slobode i da je imao “korisni teret veličine aviona”. Selfie je snimljen dan prije nego što je balon oboren u blizini obale Južne Karoline 4. veljače, a navodno je “stekao legendarni status” unutar Pentagona.

Balon je lebdio na 18.200 metara u zraku, a zrakoplovi U-2 rutinski lete na visinama većim od 21.000 metara. Tek je prošlog petka dovršena potraga i vađenje ostatka balona iz Atlantskog oceana. Iz Pentagona su potvrdili kako su krhotine, uključujući i teret, izvađeni i proučavaju se. 

Izvor: Index

spot_img