14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaNa Cipru pronađeno sedam mrtvih kitova, pokrenuta istraga

Na Cipru pronađeno sedam mrtvih kitova, pokrenuta istraga

Vlada Cipra pokrenula je u subotu istragu o smrti sedam kitova koje je more odnijelo na sjevernu obalu otoka.

Bilo je izvješća kako su još tri kita iste vrste pronađena mrtva na plažama istočnije u Turskoj Republici Sjeverni Cipar.

To je najveći broj smrtnih slučajeva kitova zabilježen na otoku u istočnom Mediteranu, gdje se kitovi povremeno viđaju, što se smatra rijetkim fenomenom.

Svi stradali bili su Cuvierovi kljunasti kitovi (Ziphius cavirostris), poznati po sposobnosti ronjenja dublje i duže od bilo koje druge vrste sisara. Kitovi su pronađeni na nekoliko plaža duž sjeverne obale između Polisa i Pachyammosa.

Prvi kit pronađen je mrtav u četvrtak, zajedno s tri živa kita koja su se nasukala, a koji su vraćeni nazad u more. Još šestoro, među kojima su, pretpostavlja se, bila trojica spašenih u četvrtak, pronađeni su mrtvi u petak, piše France24.

“Obdukcija kitova vrste Ziphius obavljena je kako bi se utvrdili uzroci smrti nakon što je šest mrtvih kitova izbačeno na sjevernu obalu okruga Paphos”, rekao je dužnosnik Odjeljenja za ribarstvo i istraživanje mora Ioannis Ioannou za državnu novinsku agenciju.

On je kazao kako su stručnjaci sakupili uzorke za dalje specijalizirano ispitivanje.

Ovo je prvi slučaj masovne smrti kitova na ovim područjima. Dva incidenta zabilježena su 2021. i 2022. godine, ali u oba slučaja radilo se o samo jednoj životinji.

Izvor: vecernji.ba

spot_img