22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaBiznisRusija od marta smanjuje proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno

Rusija od marta smanjuje proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno

Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak izjavio je kako će Rusija smanjiti proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno i to zbog odluke evropskih zemalja da uvedu ograničenja na gornju cijenu nafte.

Novak je naglasio kako Ruska Federacija neće prodavati naftu onima koji se direktno ili indirektno pridržavaju odluke o uvođenju gornje granice cijena.

“Danas u potpunosti prodajemo cjelokupnu količinu proizvedene nafte. Međutim, kako je ranije rečeno, nećemo prodavati naftu onima koji se direktno ili indirektno pridržavaju principa gornjecijene. S tim u vezi, Rusija će u martu dobrovoljno smanjiti proizvodnju za 500 hiljada barela dnevno”, rekao je Novak.

Komentirajući odluku o gornjoj granici cijena, Novak ističe kako je to nastavak destruktivne energetske politike zemalja kolektivnog Zapada.

“On smatra da bi ovo ograničenje u budućnosti moglo dovesti do nestašice nafte zbog smanjenja ulaganja u naftni sektor. Sličnje posljedice mogu se proširiti i na druge sektore globalne ekonomije”, dodao je potpredsjednik Vlade Ruske Federacije.

Inače, Vijeće Evropske unije početkom februara je odlučilo da odredi dvije gornje cijene za naftne derivate koji potiču iz Rusije ili se iz nje izvoze.

Nivo limita cijena je postavljen u bliskoj saradnji sa Koalicijom za ograničenje cijena i stupilo je na snagu 5. februara 2023. Za brodove koji prevoze ruske naftne derivate koji su kupljeni i ukrcani na brod prije 5. februara 2023. i iskrcani prije 1. aprila 2023. predviđen je prijelazni rok od 55 dana.

Izvor: klix

spot_img