27.3 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaNajmanje 24 mrtvih u šumskim požarima u Čileu

Najmanje 24 mrtvih u šumskim požarima u Čileu

Najmanje 24 osobe su izgubile život dok je skoro 1.000 ljudi povrijeđeno u šumskim požarima koji su izbili u Čileu, a vatrogasne službe su pokušale preuzeti kontrolu nad jednom od najgorih prirodnih katastrofa u zemlji u posljednjih nekoliko godina. 

Međunarodna pomoć počela je pristizati u nedjelju iz nekolicine zemalja koje su obećale resurse, uključujući avione i stručne vatrogasne timove, dok su najintenzivniji šumski požari palili šume i poljoprivredna zemljišta okupljena oko tri regije blizu sredine pacifičke obale ove južnoameričke zemlje, izvještava Reuters.

Predsjednik Čilea Gabriel Boric proglasio je vanredno stanje za pretežno ruralne južne regije Biobio, Nuble i Araucania u nastojanju da ubrza pomoć.

Boric je u nedjelju, govoreći iz grada Puren u Araucaniji, naglasio da će njegova vlada osigurati sve potrebne resurse.

Požari su uništili oko 270.000 hektara, rekli su dužnosnici u nedjelju, ili područje otprilike veličine američke savezne države Rhode Island.

Snažni toplotni val na južnoj hemisferi dodatno je otežao napore da se požari lokalizuju, budući da su temperature u nekim od najpogođenijih područja premašile 40 stepeni Celzija.

Trinaest mrtvih, više od polovice prijavljenih žrtava požara, dolazi iz Biobija, koji je, poput Nublea i Araucanije, dom prostranim šumama, kao i farmama koje uzgajaju grožđe i drugo voće za izvoz.

Izvor: klix

spot_img