21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaSvijetVećina Finaca podržava ulazak u NATO bez Švedske

Većina Finaca podržava ulazak u NATO bez Švedske

-Oko 53 posto ispitanika u anketi istraživačke kompanije Taloustutkimus bilo je protiv ideje da se čeka Švedska, koja bi mogla da se suoči s kašnjenjima zbog protivljenja Turkiye, javio je list “Ilta-Sanomat”

Većina građana Finske je za nastavak procesa pristupanja te zemlje u NATO bez Švedske, javljaju lokalni mediji, prenosi Anadolija.

Oko 53 posto ispitanika u anketi istraživačke kompanije Taloustutkimus bilo je protiv ideje da se čeka Švedska, koja bi mogla da se suoči s kašnjenjima zbog protivljenja Turkiye, javio je list “Ilta-Sanomat”.

Oko 28 posto je željelo da Finska napreduje samo sa svojim susjedom.

Generalno, 82 posto ispitanika podržalo je odluku Finske da postane dio NATO-a, a samo osam posto se tome protivi, navodi se u izvještaju.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u u maju prošle godine, napuštajući decenije vojnog nesvrstavanja, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara 2022. godine.

Međutim, Turkiye, članica NATO-a više od 70 godina, iznijela je prigovore, optužujući ove dvije države da tolerišu pa čak i podržavaju terorističke organizacije, uključujući PKK i terorističku organizaciju FETO, grupu koja stoji iza pokušaja puča u Turkiye 15. jula 2016. godine.

Prošlog juna, Turkiye i dvije nordijske države potpisale su memorandum na samitu NATO-a kako bi se posvetile legitimnim sigurnosnim zabrinutostima Ankare, otvarajući put njihovom konačnom članstvu u alijansi.

U memorandumu, Švedska i Finska su se složile da neće pružati podršku YPG/PYD i FETO, da će spriječiti sve aktivnosti terorističkih organizacija, izručiti osumnjičene za terorizam, uvesti nove zakone za kažnjavanje terorističkih zločina te da više neće provoditi nacionalni embargo na oružje između tri države.

Izvor: AA

spot_img