27.3 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHAS Holding preuzeo dionice zeničke firme, slijede investicije

AS Holding preuzeo dionice zeničke firme, slijede investicije

Tešanjski AS Holding u potpunosti je ovladao kompanijom Zenička industrija mlijeka (ZIM) nakon provedene ponude za preuzimanje dionica, izvještava BiznisInfo.ba.

Prema osvježenoj listi dioničara, vidi se da je AS Holding sada vlasnik 89 posto dionica zeničke firme. Prije ponude imao je oko polovine dionica, odnosno manje od 52 posto.

AS je objavio ponudu za sve preostale dionice, a kako se može vidjeti, većina dioničara je dosad prihvatila ponudu. AS Holding je prvi udio u ZIM-u preuzeo 2018. godine.

Sada kada je vlasnik mnogo većeg vlasničkog udjela, AS će imati više motivacije da krene u značanije investicije u zeničku kompaniju, što je ranije već najavljivao.

Nova lista dioničara ZIM-a

U prošloj godini ZIM je imao poslovne prihode od oko devet miliona KM a upošljavao je 77 radnika, što govori da je riječ o značajnoj kompaniji. Njihovi proizvodi prisutni su u prodavnicama širom Bosne i Hercegovine.  

AS Holding ima namjeru da u narednom periodu poslovanja ZIM-a “umnogome osnaži tržišnu poziciju proizvoda i unaprijedi postojeći asortiman”.

Također ima namjeru da unaprijedi postojeći kapacitet proizvodnje zbog povećanja obima proizvodnje za više od 25 posto u naredne 3 do 4 godine.

– Cilj je i povećanje produktivnosti u proizvodnom procesu uvođenjem savremene opreme kao i povećanje broja uposlenih u proizvodnim procesima – naveli su ranije iz kompanije.

Također će, investicijama, do 2025. povećati broj otkupnih stanica za otkup svježeg mlijeka i mliječnih sirovina za oko 40 posto.

Izvor: BiznisInfo

spot_img