21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHZastupnički dom BiH danas o plaćama, trošarinama, te Zakonu o zastavi

Zastupnički dom BiH danas o plaćama, trošarinama, te Zakonu o zastavi

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebao bi razmatrati principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šerif Špago.

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma utvrdilo je usklađenost ovog prijedloga sa Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH.

Povjerenstvo za financije i proračun nije podržala principe predloženog zakona, te će Domu dostaviti negativno mišljenje.

Predlagač navedenog zakona je u obrazloženju pojasnio da podnosi predloženi zakon kako bi se uravnotežile plaće proračunskim korisnicima.

Špago je na sjednici Povjerenstva za financije i proračun kazao da se radi o izmjeni jednog člana Zakona, kojim se utvrđuje osnovna plaća.

Pojasnio je da su razlozi za donošenje zakona, prije svega, sadržani u činjenici da je u proceduri donošenja proračuna institucija BiH za 2023. godinu predviđeno povećanje osnovice za plaću sa 535 KM na 630 KM.

– Imajući u vidu način utvrđivanja plaća u institucijama, to povećanje osnovice bi dovelo do nesrazmjernog povećanja plaća za zaposlenike. Recimo zaposlenici s najmanjim koeficijentom, njihovo povećanje iznosilo bi oko 114 KM, a za dužnosnice, odnosno članove Predsjedništva BiH čiji je koeficijen 10, uvećanje bi iznosilo oko 950 KM – naveo je Špago.

Pred zastupnicima bi se trebao naći Izvještaj Zajedničkog povjerenstva oba doma o usuglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o trošarinama u BiH, čijim bi se usvajanjem omogućilo smanjenje cijene goriva.

Povjerenstvo za usuglašavanje teksta ovog zakona, koji je u Zastupničkom domu i Domu naroda PSBiH usvojen u različitom tekstu, usuglasila je na način da trošarine na gorivo budu ukinute na razdoblje od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Zastupnički dom trebao bi razmatrati i Izvještaj povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o zahtjevu zastupnika Denisa Zvizdića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH po hitnom postupku.

S obzirom na to da Kolegij nije postigao suglasnost, zastupnici će se o navedenom zahtjevu izjašnjavati u drugom krugu glasovanja.

Suština predloženih izmjena je da se u Zakonu o zastavi BiH riječi “zajedničke institucije” zamijene riječima “institucije Bosne i Hercegovine”.

U obrazloženju predloženog zakona se navodi da kako se radi o neustavnoj i pravno netočnoj formulaciji, jer Ustav BiH ne poznaje termin “zajedničke institucije”, već samo “institucije Bosne i Hercegovine”.

Ustavni sud BiH je nedavno, odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana 5. stav 1. točka a) Zakona o zastavi BiH utvrdio da navedeni član u dijelu koji glasi: „zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama“ nije u skladu s Ustavom BiH.

Predsjedatelj Zastupničkog doma državnog parlamenta Denis Zvizdić tada je izjavio da je riječ o izuzetno važnoj odluci, jer oni koji su koristili takvu sintagmu ‘zajedničke institucije’ htjeli su da prejudiciraju da je država BiH ustvari složena ili sastavljena država od strane entiteta i Brčko Distrikta, što je u potpunoj suprotnosti sa Ustavom BiH.

Po njegovim riječima, svi koji su koristili neustavni izraz ‘zajedničke institucije’ to poslije ove odluke trebaju odmah prestati raditi.

Zastupnički dom bi trebao razmatrati i nekoliko izvještaja i informacija, te dati suglasnost za ratifikaciju jednog broja sporazuma i ugovora.

Izvor: vecernji.ba

spot_img