12.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaSvijetDesetine hiljada učitelja na ulicama Lisabona

Desetine hiljada učitelja na ulicama Lisabona

Uzvikivali su slogane poput “za banke postoje milioni, za nas samo novčići”

Desetine hiljada nastavnika javnih škola i drugog osoblja izašli su danas na ulice Lisabona tražeći veće plaće i bolje radne uvjete, čime su napravili dodatni pritisak na portugalsku vladu koja se bori s krizom.

Uzvikujući slogane poput “za banke postoje milioni, za nas samo novčići”, oko 80.000 protestanaza ispunilo je portugalsku prijestolnicu, rekla je policija.

Godinu dana nakon što je socijalistički premijer Antonio Kosta (Costa) osvojio većinu u parlamentu, suočava se s padom popularnosti i uličnim protestima ne samo učitelja nego i liječnika.

Ubrzati napredovanje

Sindikat svih protestnih radnika (STOP) zahtijeva od vlade da poveća plaće učiteljima i drugim zaposlenima u školama za najmanje 120 eura mjesečno te da ubrza napredovanje u karijeri.

Vlada nije napravila protuprijedlog posebno za nastavnike, ali je rekla da će za 52 eura povećati mjesečne plaće svih državnih službenika koji zarađuju do 2600 eura.

Najslabije plaćeni

Učitelji se žale da su oni, zbog zamrzavanja karijera u prošlosti, najslabije plaćeni viši državni službenici, što znači da se njihova financijska situacija pogoršala nakon nedavnog skoka inflacije na 30-godišnji maksimum.

Učitelji na najnižoj platnoj ljestvici plaćeni su oko 1.100 eura mjesečno, a čak i oni u vrhu obično zarađuju manje od 2.000 eura mjesečno.

Izvor: avaz

spot_img