14 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaZanimljivostiUmorni ste, tužni i nemate energije? Možda patite od nedostatka dopamina

Umorni ste, tužni i nemate energije? Možda patite od nedostatka dopamina

Alarmi koje tijelo šalje kada mu nedostaje takozvanog hormona dobrog raspoloženja

Na vaše raspoloženje utječu različiti čimbenici, ali možda jedan od najznačajnijih su neurotransmiteri u mozgu.

Među njima su dopamin i serotonin među najvažnijima, a oni rade u tandemu kako bi podržali brojne funkcije uključujući pamćenje, raspoloženje, pa čak i sposobnost obraćanja pažnje.

Dok je serotonin često u središtu pozornosti, važno je obratiti pozornost i na dopamin.

Znakovi niske razine dopamina su različiti. Evo glavnih na koje treba obratiti pozornost:

 • umor
 • tuga
 • nedostatak motivacije
 • magloviti mozak
 • niska energija
 • poteškoće s koncentracijom

Ali koji su uzroci nedostatka dopamina? Sunčeva svjetlost potiče oslobađanje dopamina, pa razine ovog hormona prirodno padaju kako dani postaju kraći, a noći sve duže.

Istraživanja su pokazala da određena hrana može potaknuti oslobađanje dopamina, dok ga prehrana s visokim udjelom šećera i zasićenih masti može spriječiti.

Nedostatak aktivnosti i odmora također može negativno utjecati na razinu dopamina.

Srećom, postoji niz načina da pokušate podići razinu dopamina:

 • Jedite proteine: kao i uvijek, prehrana je ključna za održavanje vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja. Hrana bogata tirozinom najbolja je opcija za povećanje proizvodnje dopamina. Tirozin je aminokiselina koja gradi dopamin, a nalazi se u proteinskoj hrani kao što su avokado i tamna čokolada.
 • Vježbajte: vježbanje je učinkovito u poboljšanju vašeg raspoloženja, dok također povećava razinu dopamina. Istraživanja su pokazala da su dovoljne razine dopamina također neophodne za kretanje i koordinaciju. Dakle, dodavanje malo tjelovježbe u vašu dnevnu rutinu može pomoći u poboljšanju otkucaja srca i raspoloženja.
 • Uzimajte suplemente: dijeta i tjelovježba mogu imati dubok učinak na tijelo i mozak, ali isto tako mogu imati i neki suplementi kao što su L-tirozin, L-teanin, kurkumin i omega-3 masne kiseline EPA. Sve su ovo sjajne mogućnosti za poboljšanje proizvodnje dopamina, ali zapamtite da je potrebno vrijeme da se učinci očituju i, iznad svega, dobro je posavjetovati se s liječnikom prije uzimanja dodataka.
 • Zagrlite nekoga: fizički kontakt, maženje, grljenje i intimnost pokreću oslobađanje dopamina, kao i drugih hormona sreće poput serotonina.
 • Pročitajte dobru knjigu: istraživanje je pokazalo da je dopamin također uključen u učenje i pamćenje, a obavljanje svrhovitih aktivnosti poput čitanja knjige može aktivirati neurotransmiter. Da ne spominjemo, dobro je za cjelokupno zdravlje mozga.

Izvor: n1

spot_img