12.7 C
Travnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaBiHFirma AD Harbi istraživat će željeznu rudu u Jablanici

Firma AD Harbi istraživat će željeznu rudu u Jablanici

Načelnik Jablanice Damir Šabanović održao je u srijedu radni sastanak sa predstavnicima firme AD Harbi iz Sarajeva koje je predvodio direktor Muhamed Harbinja.

Tema sastanka bila je upoznavanje sa profilom firme koja se bavi geološkim istraživanjima mineralnih resursa i prirodnih bogatstava u Bosni i Hercegovini, te  upoznavanje sa projektom detaljnih geoloških istraživanja rude željeza i pratećih minerala na području Tovarnice u jablaničkoj općini.

U tom smislu firma AD Harbi  uradila je “Projekat detaljnih geoloških istraživanja rude željeza i pratećih minerala na području Tovarnice”. 

Predstavnici firme posebno su naglasili da je predmetni teren u Prostornom planu općine Jablanica označen kao potencijalan za istraživanje i eksploataciju, dok je Strategijom razvoja općine Jablanica kao strateški cilj (između ostalog) definisano potpisivanje najmanje jednog sporazuma o istraživanju i investiranju u eksploataciju rude.

Shodno tome firma AD Harbi informisala je nadležnu općinsku službu i Općinskog načelnika da je od Ministarstva građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona  zatražila urbanističku saglasnost za detaljna geološka istraživanja, te uputila zahtjev za izdavanje odobrenja za izvođenje geoloških istraživanja Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije. 

Izvor: BiznisInfo

spot_img