21 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHJedan proizvod poremetio je trgovinski bilans BiH, na njega smo dali čak...

Jedan proizvod poremetio je trgovinski bilans BiH, na njega smo dali čak 4,4 milijarde KM

Bosna i Hercegovine je u 2022. godini izvezla robe u vrijednosti od 17 milijardi i 974 miliona KM, što je za 25,9 posto više nego u 2021. godini. Uvoz je u 2022. Iznosio 28 milijardi i 636 miliona KM, što je za 32,6 posto više nego godinu ranije.

Jedan proizvod koji je prošle godine naročito uticao na vanjskotrgovinsku razmjeru, naročito kada je riječ o uvozu, je nafta.

Naime, BiH je prošle godine mineralna goriva, mineralni ulja i njihovih proizvoda u vrijednosti od čak 4,44 milijarde KM.

Poređenja radi, godinu ranije uvoz ovih proizvoda bio je 2,6 milijardi KM. To znači da je vrijednost uvoza goriva povećana za skoro 2 milijarde KM.

Razlog je jasan, a to je činjenica da je prošle godine došlo do strahovitog skoka cijena nafte na svjetskom tržištu. Ovo su svi građani BiH itekako osjetili na svojim džepovima.

Najviše mineralnih goriva lani smo uvezli iz Hrvatske – 2,1 milijardu KM. Ova nafta, naravno, nije porijeklom iz Hrvatske, već su tu posrednici preko kojih je mi uvozimo.

Povećan je i izvoz mineralnih goriva u 2022. na 1,7 milijardi KM, sa 1,2 milijarde godinu ranije.

Najviše nafte lani je u BiH uvezla Holdina (kćerka firma hrvatske INA-e). Ovo možemo zaključiti s obzirom na podatak koji smo objavili ranije ovog mjeseca da je Holdina generalno gledano najveći uvoznik u BiH u 2022. godini.

Izvor. BiznisInfo

spot_img