20.2 C
Travnik
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHFarma mlijeka u Kalesiji proizvodi struju iz organskog otpada

Farma mlijeka u Kalesiji proizvodi struju iz organskog otpada

Proizvodnja energije počela je u rujnu, radi na 50-60 posto kapaciteta zbog regulatornih zahtjeva, ali će moći proizvoditi 600 kilovata na sat kada sistem bude u potpunosti operativan.

Visokotehnološka farma mlijeka među prvima u Bosni i Hercegovini pretvara biogas iz životinjskog izmeta i silaže u električnu energiju, s ciljem ostvarenja energetske samoodrživosti u vrijeme kada visoke cijene energije predstavljaju opasnost za poljoprivredni sektor koji ovisi od subvencija.

Ova priča privukla je pažnju i novinske agencije Reuters koja piše da je projekt koji je pokrenula farma Spreča, na sjeveru zemlje koja je izrazito bogata ugljem, u skladu s naporima vlasti da postepeno prebaci proizvodnju energije na obnovljive izvore.

Farma je u stanju proizvesti više struje za sat vremena nego što prosječno domaćinstvo potroši za mjesec dana.

Proizvodnja energije počela je u rujnu, radi na 50-60 posto kapaciteta zbog regulatornih zahtjeva, ali će moći proizvoditi 600 kilovata na sat kada sistem bude u potpunosti operativan.

Ova inovacija na bh. farmi dolazi u specifičnom trenutku kada su cijene gnojiva, hrane i energije skočile nakon ruske invazije na Ukrajinu.

– Ideja da se mješavina kravljeg i pilećeg izmeta, kukuruzne silaže i drugog organskog otpada koji se nalazi na farmi pretvori u biogas rodila se prije gotovo desetljeće  – pojasnio je direktor farme Said Karić.

To je prvi takav projekt u Federaciji Bosne Hercegovine, navode Karić i voditelj projekta Mirsad Tursunović.

– Projekt je zamišljen kao kruna svih ostalih procesa na farmi – dodao je Karić.

Farma je u vlasništvu sarajevske mliječne industrije Milkos, koja se prostire na 800 hektara vlastitog i zakupljenog zemljišta i ima kapacitet za 2.000 visokoprinosnih grla.

Poslovnu šemu na farmi, koja već koristi automatizaciju i visokotehnološke mašine, podržava vlada Federacije BiH i financira je sarajevski Milkos.

– Ovo je još jedan korak ka usklađivanju sa europskim standardima i predstavlja ekonomski model koji se može razviti za povećanje ekonomičnosti poslovanja, imajući u vidu da primarna poljoprivredna proizvodnja donosi nisku dobit – dodao je Karić.

Bosna i Hercegovina, u kojoj proizvodnja energije čini oko 20 posto njenog BDP-a, jedini je izvoznik električne energije u regiji Balkana, sa oko 60 posto proizvodnje energije iz elektrana na ugalj, a ostatak je većinom energija iz hidropotencijala.

Oba entiteta u Bosni i Hercegovini obavezali su se da će povećati udio energije proizvedene iz obnovljivih izvora do 2030. godine, ali je energetska kriza izazvana ratom u Ukrajini usporila te planove.

Toplotna energija nastala tijekom fermentacije biogasa također se koristi za grijanje nekih gospodarskih objekata.

– Naš dugoročni plan je izgradnja plastenika koji bi se također grijali kroz ovaj vid toplotne energije – zaključio je Karić, piše Reuters.

Izvor: Vecernji.ba

spot_img