27.3 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHOptuženo devet osoba: Za 53 firme nezakonito izvukli više od milion KM...

Optuženo devet osoba: Za 53 firme nezakonito izvukli više od milion KM u kešu

SARAJEVO – Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv devet osoba u okviru predmeta “Zadruga II” koji se sumnjiče da su za 53 firme iz BiH nezakonito izvukli više od milion KM u kešu.

Kako se navodi u saopštenju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, optužnica je potvrđena protiv Nadine Čajo, Vedada Čaje, Huseina Borišića i Senada Drkića zbog krivičnih djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja i pranje novca, te Elmedina Pinjića, Fadila Mešanovića, Jusufa Muhića, Eldina Hadžiselimovića i Nihada Čivgina zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

“Optuženi za organizirani kriminal terete se da su posredstvom Agencije za zapošljavanje ‘Witram’ za 53 firme iz BiH omogućili nezakonito izvlačenje novca u gotovini tako što su u zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama lažno prikazivali angažovanje studenata za obavljanje određenih poslova u tim firmama, pri čemu su organizatori grupe optuženi Nadina i Vedad Čajo, te članovi grupe Borišić i Drkić sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist od 116.457 KM a za 53 firme omogućili sticanje koristi od 1.088.368 KM”, navode iz ove pravosudne institucije.

Dodaju da su među tim firmama odgovorne osobe optužene za zloupotrebu položaja terete da su u svojstvu vlasnika i odgovornih osoba isplaćivale lažne fakture za angažovanje studenata na račun Agencija za posredovanje pri zapošljavanju “Witram” i “Leading”, nakon čega bi im se novac, po podizanju sa računa Agencija, umanjen za proviziju grupe vratio “na ruke” u gotovini.

“Na ovaj način optuženi su pribavili nezakonitu imovinsku korist, i to: Pinjić za firmu ‘Euro-profil commerce’ u iznosu od 469.208 KM, a za obrt ‘Euro-profil’ u iznosu od 10.974,15 KM, Mešanović za firmu ‘Mefas’ u iznosu od 154.766,65 KM, Muhić za firmu ‘MTH-ARI’ od 120.721,10 KM, Hadžiselimović i Nihad Čivgin zajedno za ‘Asa Auto’ u iznosu od 103.942.35 KM koji su već zaključili Sporazum o priznanju krivnje, kojim je predviđena kazna zatvora u trajanju od po godinu dana. Prethodno je na račun Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom uplaćen cjelokupan iznos od 103.942 KM”, navode oni.

Inače, u okviru predmeta “Zadruga II” u prethodnom periodu Tužilaštvo Katona Sarajevo već je optužilo 11 odgovornih osoba u firmama koje su poslovale na ovaj način.

“Neki od njih su do sada i pravosnažno osuđeni uz oduzimanje stečene imovinske koristi”, zaključuji iz ovog tužilaštva.

Izvor: Nezavisne

spot_img