22.2 C
Travnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaCrna kronikaNa suđenju u Zambiji otkriveno tko je prijavio Hrvate: Obavijestili su imigracijski...

Na suđenju u Zambiji otkriveno tko je prijavio Hrvate: Obavijestili su imigracijski ured, pratili ih sve do leta

Uhitili su ih u zračnoj luci u trenutku kad su se pripremali za ukrcavanje na let iz Zambije, odnosno kad su bili sigurni da žele napustiti zemlju. Stoga je Državno odvjetništvo kao svjedoke pozvalo tri žene koje mogu potvrditi njihovu rekonstrukciju i dati svoj iskaz

Osmero Hrvata uhićeno je početkom prosinca u Zambiji zbog sumnje u trgovanje djecom, krivotvorenje dokumenata te uporabu krivotvorenih dokumenata. Danas je odlučeno da se Hrvati puštaju da se brane sa slobode. Oni ostaju u pritvoru dok se ne ispune uvjeti koji su naloženi – uz jamčevinu od 20.000 kwacha po osobi, za svaku osobu dodatno trebaju garantirati dvije osobe iz Ndole, trebaju položiti putne isprave i redovito se javljati policiji. 

Rekonstrukcija događaja kaže da su na moguće nezakonite radnje prve posumnjale djelatnice i djelatnici hotela, kad su opazili da su se grupi Hrvata pridružila djeca porijeklom NR Konga. Iz hotela su o tome obavijestili imigracijski ured. Njihovi službenici su se uključili u slučaj i pratili hrvatske državljane. Uhitili su ih u zračnoj luci u trenutku kad su se pripremali za ukrcavanje na let iz Zambije, odnosno kad su bili sigurni da žele napustiti zemlju. Stoga je Državno odvjetništvo kao svjedoke pozvalo tri žene koje mogu potvrditi njihovu rekonstrukciju i dati svoj iskaz.

Prva svjedokinja recepcionerka je hotela u kojem su bili smješteni Hrvati, a potom i djeca. Njezin se iskaz odnosio na ono što je opažala prilikom boravka boravka Hrvata u smještajnom objektu u kojem radi. Druga svjedokinja, također djelatnica hotela, odgovarala je na pitanja i davala iskaz o tome što je vidjela tijekom boravka Hrvata u hotelu i općenito ponašanja prema djeci koja su bila s njima. Treća svjedokinja službenica je imigracije u zračnoj luci Ndola koja je sucu iznijela tijek događaja u zračnoj luci gdje su Hrvati uhićeni. 

Podsjetimo, hrvatski državljani tek su u petak 6. siječnja prvi put ispitani pred sucem nižeg suda, a rasprava u predmetu odgođena je za 10. siječnja. Osmero hrvatskih državljana je tada negiralo krivnju. Branitelj Kelvin Silwimba zatražio je da se Hrvate pusti da ostatak postupka provedu na slobodi uz plaćanje jamstva, međutim tome se usprotivilo državno tužiteljstvo navodeći kako su oni stranci i sukladno tome to predstavlja rizik pred mogućim bijegom. 

Izvor: vecernji.ba

spot_img