27.3 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaBiHDomovi zdravlja u KS pod pritiskom: 80 posto oboljelih ima respiratorni problem

Domovi zdravlja u KS pod pritiskom: 80 posto oboljelih ima respiratorni problem

Dok nam čitatelji javljaju kako zdravstvene institucije u Kantonu Sarajevo, ali i šire, trpe ogroman pritisak zbog neuobičajno velikog broja zaraženih respiratornim virusima, a sve intenzivnije se govori i o RSV virusu – jednom od njih koji se također lako prenosi – stvarno stanje na terenu provjerili smo i sa glasnogovornikom Javne ustanove Dom zdravlja KS Armanom Šarkićem. On potvrđuje – broj onih koji se u posljednjim danima javljaju u ambulante ili domove zdravlja veći je od prosječnog. Dominantan problem su respiratorne infekcije, na koji otpada blizu 80 posto trenutnih oboljenja.

Šarkić na početku napominje da situacija nije netipična za ovo doba godine, te da će zasigurno potrajati barem do marta.

Ipak, dodao je glasnogovornik JU Dom zdravlja KS, činjenica je da su odjeli školske i porodične medicine, te pedijatrije trenutno izrazito napregnuti.

“Situacija na terenu pokazuje da od 70 do 80 posto svih trenutnih oboljenja otpada na respiratorne viruse. To se odnosi na sve starosne strukture”, saopštio nam je.

Dodaje kako je broj onih koji se javljaju u domove zdravlja u ovom kantonu veći od godišnjeg prosjeka.

“Sigurni smo da je u cirkulaciji i gripa, iako se njen vrhunac očekuje krajem februara i početkom marta. Prije mjesec ili dva najzastupljeniji su, naročito u pedijatriji, bili stomačni virusi koji su sada u povlačenju. Što se tiče ostalog – na sceni imamo dosta pritiska na Javnu ustanovu Dom zdravlja KS, s obzirom da smo primarna zdravstvena zaštita i pritisak dobro osjetimo”, naveo je.

Situaciji pogoduju, pojasnio je, neuobičajno visoke temperature za ovo doba godine, a magla i zagađen vazduh je dodatno usložavaju.

Dok su, kako su nam čitatelji javili, doktori počeli spekulisati i o skorom proglašavanju epidemije, Šarkić o tome, s obzirom da se radi o zadatku Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ali i onih kantonalnih – nije mogao puno govoriti.

Imao je i savjet za građane.

“Koliko mogu – neka idu na svjež zrak i, kao i u pandemiji Covid-a 19, neka izbjegavaju masovna ili velika okupljanja, gužve i zatvoren prostor. Neka ne zaborave i na unos vitamina i tekućine”, apelovao je.

Podsjetimo, doktori brojnih država istovremeno sve češće izvještavaju i o porastu infekcija respiratornim sincicijalnim virusom (RSV), uobičajenom dječijom bolešću od koje mogu da obole i odrasli. Iako se u većini slučajeva radi o blagoj bolesti sa simptomima sličnim prehladi, može da rezultira razvojem bronhiolitisa, upale disajnih puteva u plućima (bronhiolama) koje prouzrokuje otežano disanje, pa je poziv građanima na dodatni oprez sasvim opravdan.

Izvor: N1

spot_img