15.6 C
Travnik
Subota, 15 lipnja, 2024
NaslovnicaBiznisMeta pred kaznom od 390 miliona eura

Meta pred kaznom od 390 miliona eura

Kompanija ​Meta se suočava s kaznom od 390 miliona eura i mora pronaći novi pravni put do ciljanih oglasa, dok irski regulator tuži tijelo za zaštitu podataka EU-a zbog tvrdnji o “prekoračenju”.

Za Metu ide sve gore i gore.

Još uvijek bolan od pada prihoda, masovnih otpuštanja i skupog prelaska u metaverzum, tehnološki div sada se suočava s još jednom egzistencijalnom prijetnjom – ovaj put sa svojim modelom oglašavanja koji se temelji na podacima.

U odlukama donesenim u srijedu koje ciljaju na njene Facebook i Instagram platforme, Meta nije samo na udaru kazni u ukupnom iznosu od gotovo 400 miliona eura, već takođe mora – brzo – pronaći novu pravnu osnovu za svoje golemo ciljano oglašivačko carstvo.

Prema Metinom vodećem regulatornom tijelu u Irskoj, Meta ima tri mjeseca da legalizuje svoj model ciljanja podataka nakon što su regulatori Europske unije utvrdili da je trenutna pravna osnova za oglašavanje koje koriste Facebook i Meta nevažeća. Narudžbe stvaraju još veći pritisak na Metine tokove prihoda – upravo u trenutku kada EU dovršava novi pravilnik koji još više zateže vijke na internet oglašavanju, prenosi “Politico“.

spot_img