20.2 C
Travnik
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024
NaslovnicaSvijetPovećan broj slučajeva korone u Kini, Evropa razmatra uvođenje novih mjera

Povećan broj slučajeva korone u Kini, Evropa razmatra uvođenje novih mjera

Peking je iznenada ukinuo svoju drakonsku politiku “zero covid”, što je rezultiralo eksplozijom infekcija u zemlji

U srijedu će se sastati zemlje Evropske unije kako bi razgovarale o zajedničkom odgovoru prema putnicima koji dolaze iz Kine, zbog zabrinutosti nakon eksplozije broja slučajeva koronavirusa u toj zemlji, najavila je Švedska, novopredsjedavajuća zemlja EU.

– Švedska traži zajedničku politiku za cijelu EU kada je riječ o uvođenju mogućih ograničenja ulaska – stoji u saopćenju švedske vlade.

Zahtjevi za testiranje

Štokholm, koji je 1. januara preuzeo rotirajuće predsjedanje EU, saopćio je da je za srijedu sazvao sastanak mehanizma Vijeća za upravljanje krizama IPCR.

– Važno je da brzo uspostavimo potrebne mjere – rečeno je.

Peking je iznenada ukinuo svoju drakonsku politiku “zero covid”, što je rezultiralo eksplozijom infekcija u zemlji te potaklo nekoliko država članica EU-a da nametnu covid testove putnicima iz Kine, piše Euractiv.

Francuska, Italija i Španija ove su sedmice uvele zahtjeve za testiranje na koronavirus za putnike iz Kine. Njemačka, iako kaže da ne vidi potrebu za nametanjem rutinskih testova, traži koordinirani sistem za praćenje varijanti na evropskim aerodromima.

Nivo imuniteta

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), jedna od zdravstvenih agencija EU, rekao je u četvrtak da je sistemski pregled putnika trenutno “neopravdan”.

Kao razlog je naveo nivo imuniteta u Evropi i prisutnost na kontinentu istih varijanti kao u Kini.

Evropski ogranak Vijeća međunarodnih aerodroma rekao je u subotu da nametanje ograničenja za putnike iz Kine nije “ni naučno opravdano niti se zasniva na riziku”.

Federacija, koja predstavlja više od 500 aerodroma u 55 evropskih zemalja, rekla je da bi se identifikacija mogućih novih varijanti koje bi se mogle pojaviti u Kini mogla otkriti genomskim sekvenciranjem analize otpadnih voda iz aerodroma, bez potrebe za testiranjem putnika.

Izvor: avaz

spot_img