27.4 C
Travnik
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
NaslovnicaSvijetNjemačka: Policija 15 minuta bila u potjeri za Teslom dok mu je...

Njemačka: Policija 15 minuta bila u potjeri za Teslom dok mu je bio uključen autopilot, vozač spavao

Njemačka policija tereti vozača automobila Tesla da je na autoputu uključio autopilot, funkciju autonomne vožnje, kako bi odspavao. Policijska potjera za njim je trajala 15 minuta, i to dok je autopilot bio uključen.

To se desilo na autoputu A70 u blizini bavarskog grada Bamberg. Policija tvrdi da je 15 minuta pokušavala zaustaviti automobil, uprkos tome što su vozaču davali zvučno upozorenje da zaustavi vozilo.

Kako je saopćeno, bilo je primjetno da vozilo drži istu distancu od policijskog vozila od petlje Viereth-Trunstadt do petlje Bamberg-Hafen, krećući se brzinom od 110 kilometara na sat. Prema policijskim navodima, vozač je ležao na sjedištu, zatvorenih očiju i ruku spuštenih sa volana.

“To je produbilo sumnju da je komande prepustio autopilotu i da je zaspao. Nakon 15 minuta, muškarac se konačno probudio i postupio je po naredbama policije”, dodaje se u saopćenju.

Tvrdi se da se 45-godišnji vozač ponašao onako kako se uglavnom ponašaju osobe koje su pod dejstvom narkotika. U automobilu je pronađen uređaj koji se koristi za imitaciju ruke na volanu. Pokrenuta je istraga zbog sumnje u krivično djelo “Ugrožavanje sigurnosti u saobraćaju”. Vozačka dozvola ćebiti oduzeta dok se ne okonča sudski proces.

Vozači privatnih automobila u Njemačkoj zakonski ne smiju koristiti opciju autonomne vožnje, tj. u potpunosti moraju kontrolisati vozilo, prenosi Sky News.

Izvor: klix

spot_img